Tetka Saveta

RASTVOR ZA CVEĆE OD KOGA ĆE BUJATI KAO NIKAD PRE: Dovoljan je jedan sastojak iz kuhinje koji je bolji od bilo kakve hemije! (FOTO)

Ovo je prirodna prihrana koja se može koristiti i za sobne biljke.

26.03.2024 09:35

RASTVOR ZA CVEĆE OD KOGA ĆE BUJATI KAO NIKAD PRE: Dovoljan je jedan sastojak iz kuhinje koji je bolji od bilo kakve hemije! (FOTO)
Shutterstock

Proleće je vreme za sadnju cveća. Bilo da imate svoje dvorište ili stan sa terasom svako želi da ima svoj mirisan kutiak u kome će uživati tokom proleća i leta. Osim izbora cveća i zemlje potrebno je znati i neki trik iskusnih baštovana kako bi vaše biljke bile lepe, raskošne i cvetale tokom cele sezone.

shutterstock.com

Na ovaj način imaćete bašti na kojoj će vam svi zavideti

 

Prirodna prihrana 

Na internetu je moguće pronaći razne savete za negu cveća, od onog baštenskog do biljaka u saksijama koje će ulepšati balkon. Sam izbor i vrsta cveća je individualna ko šta voli, ali postoje trikovi koji će vam pomoći da vaše cveće ovog proleća bude lepše nego ikad. Umesto veštačkog đubriva i raznih sredstava za prihranjivanje cveća koja su prepuna raznih hemikalija možete napraviti sami svoj rastvor.

Dovoljna vam je jedan sastojak iz kuhinje koji ima svaka kuća a koji će učiniti da vaše cveće raste i buja kao nikad pre.  Cvetovi će biti krupniji i raskošniji, a lišće zelenije. U pitanju je običan beli pirinač, a priprema rastvora je više nego jednostavna.

Kako savetuju iskušni baštovani i ljubitelji cveća dovoljno je da  pirinač najpre ispečete u tepsiji, a nakon što se ohladi sameljite ga u fini prah koji ćete čuvati zatvoren u tegli. Jednom u dve nedelje u litar vode sipajte 3 kašike ovog praha, ostavite da odstoji pola sata i time zalivajte cveće. Ovim rastvorom zalivajte cveće umesto na uobičajeni način. 

shutterstock.com

Ovaj rastvor možete primeniti i na sobnom cveću

 

Pirinač je bogat ugljenim hidratima, proteinima, kao i manjom kolilčinom B vitamina, gvožđa i mangana. Svi ovi sastojci će učiniti da cveće bude bujno i zdravo. Ovaj rastvor možete primenjivati i za negu sobnog bilja. 

Kao prirodna prihrana za cveće može da posluži i ljuska od jaja koja je bogata kalcijumom koji je neophodan biljkama za pravilan rast i razvoj. Postupak pripreme je isti kao i za pirinač  s tim što je potrebno ljuske od jaja oprati i osušiti pre mlevenja. 

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Mika

26.03.2024 12:20

Pirinač je skuplji od veštačkog đubriva.