Tetka Saveta

KAKO DA PREPOZNAMO PRAVI MED I DA LI ON IMA ROK TRAJANJA: Pitali smo pčelara da nam razjasni ovu nedoumicu, evo u čemu svi grešimo!

Bez bojazni ga možete konzumirati.

15.03.2024 09:30

KAKO DA PREPOZNAMO PRAVI MED I DA LI ON IMA ROK TRAJANJA: Pitali smo pčelara da nam razjasni ovu nedoumicu, evo u čemu svi grešimo!
Shutterstock, Privatna arhvia

Stari Egipćani, Sirijci, Rimljani, Grci su odlično poznavali lekovite osobine meda i svakodnevno ga koristili i kao hranu i kao lek. Gotovo da nećete naći osobu koja makar jednom u životu nije okusila med u bilo kojem obliku. U današnje vreme koristi se u svakodnevnoj upotrebi. Od njega se prave sapuni, kolači, prirodni eliksiri i još mnogo drugih stvari. Med mnogi koriste kao zamenu za šećer, posebno dijetetičari.

shutterstock.com

blagodeti meda

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije za potrebe očuvanja zdravlja i sprečavanja gojaznosti kod mladih i starijih osoba, na dnevnom nivou ne bi trebalo unositi više od 10 odsto energetske vrednosti hrane za bilo koje vrste „slobodnih“ šećera, uključujući i med. 

Bez obzira na ove poznanice, još uvek postoje brojne dileme vezane za med koje muče brojne konzumente. Kako da prepoznamo pravi med, da li on ima rok trajanja, šta znači kada se med "ušećeri.. Kako bismo rešili ove večite nedoumice, upitali smo pčelara koji su zapravo odgovori na ova pitanja. 

- Kupci često pitaju da li je med pravi ili mešani i kako to mogu da prepoznaju. Uvek im kažem da je najbolje da med kupuju direktno od proverenog pčelara. Oni koji imaju košnice i bave uzgojem pčela. Takođe, za one koji nemaju iskustva, na prvi pogled ili ukus ne mogu znati da li je med zaista kvalitetan. Dakle, prema boji, kako su mnogi pomislili ne može znati - kaže sertifikovani i nagrađivani pčelar Nikola Matić za Srećnu republiku.

 

 

U susret Vaskršnjem postu,koji počinje 18.marta, kada domaćice više koriste med kao zamenu za veštačke šećere i često ga dodaju jelima, mnoge je zanimalo da li med ima rok trajanja. Svakome od nas je u frižideru ili komodi ostala načeta tegla meda, međutim, da li je ona upotrebljiva i koliko?

- Med nema rok trajanja ali kao i svaka hrana, prema Zakonu Srbije, mora biti obeležen datum pakovanja i preporučen rok za upotrebu. Najbolje je da ga upotrebite u roku od dve godine - objašnjava Matić i dodaje da je med dobar za upotrebu i kada se "ušećeri".

Naime, prema njegovim rečima, prirodno svojstvo meda je kristalizacija i trebalo bi raditi na edukaciji ljudi po ovom pitanju.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)