Škembići su tradicionalno jelo sa Balkana, koje ima bogatu istoriju i kulturološko značenje. Ovo jelo se prvobitno pojavilo u Turskoj i širilo se kroz Osmansko carstvo. Tokom vekova, Škembići su postali popularni u različitim zemljama Balkana, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora.
Danas se smatraju kulinarskim delikatesom i malo ko im može odoleti. Međutim, ma koliko uživali u njihovom bogatom ukusu, retko ko se usuđuje da ih sam pripremi.
Srećna republika otkriva vam tajni recept kuvara za pripremanje škembića u saftu. Jedna stvar kod spremanja je veoma važna kako bi jelo imalo ukus koji svi volimo.
Sastojci:
- 1 kg škembića
- 4 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 2 dl soka od paradajza
- so, biber, lorber
- 2 kašike brašna
- 1 kašika aleve paprike
- ulje
Priprema:
Škembiće dobro oprati i ostaviti da odstoje par sati u hladnoj vodi sa malo sirćeta. Potom ih isprati i kuvati u posoljenoj vodi oko tri sata. Skuvane škembiće iseckati na rezance. Za to vreme na ulju propržiti sitno seckan crni luk. Dodati sitno seckanu šargarepu i škembiće. Začiniti biberom, lorberom, dodati sok od paradajza, usitnjen beli luk, pa dinstati još oko pola sata, nalivajući vodom u kojoj su se škembići kuvali. Na kraju napraviti zapršku. Na malo ulja propržiti kašiku brašna, dodati kašiku aleve paprike, promešati i dodati škembićima. Kuvati, uz povremeno mešanje još nekoliko minuta.
Komentari (0)