Tetka Saveta

OTKRIVAMO TAJNI RECEPT KUVARA ZA ŠKEMBIĆE U SAFTU: Delikates sa Balkana idealan za nedeljni ručak (FOTO)

Ukusno jelo na kojem su generacije odrastale.

09.03.2024 17:50

OTKRIVAMO TAJNI RECEPT KUVARA ZA ŠKEMBIĆE U SAFTU: Delikates sa Balkana idealan za nedeljni ručak (FOTO)
shutterstock.com

Škembići su tradicionalno jelo sa Balkana, koje ima bogatu istoriju i kulturološko značenje. Ovo jelo se prvobitno pojavilo u Turskoj i širilo se kroz Osmansko carstvo. Tokom vekova, Škembići su postali popularni u različitim zemljama Balkana, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora.

Danas se smatraju kulinarskim delikatesom i malo ko im može odoleti. Međutim, ma koliko uživali u njihovom bogatom ukusu, retko ko se usuđuje da ih sam pripremi. 

Srećna republika otkriva vam tajni recept kuvara za pripremanje škembića u saftu. Jedna stvar kod spremanja je veoma važna kako bi jelo imalo ukus koji svi volimo.

Sastojci:

  • 1 kg škembića
  • 4 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 dl soka od paradajza
  • so, biber, lorber
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika aleve paprike
  • ulje

Priprema:

Škembiće dobro oprati i ostaviti da odstoje par sati u hladnoj vodi sa malo sirćeta. Potom ih isprati i kuvati u posoljenoj vodi oko tri sata. Skuvane škembiće iseckati na rezance. Za to vreme na ulju propržiti sitno seckan crni luk. Dodati sitno seckanu šargarepu i škembiće. Začiniti biberom, lorberom, dodati sok od paradajza, usitnjen beli luk, pa dinstati još oko pola sata, nalivajući vodom u kojoj su se škembići kuvali. Na kraju napraviti zapršku. Na malo ulja propržiti kašiku brašna, dodati kašiku aleve paprike, promešati i dodati škembićima. Kuvati, uz povremeno mešanje još nekoliko minuta. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)