Tetka Saveta

KAKO OKREČITI VOĆE: Pripremite vaša stabla za temperaturne promene i sačuvajte ih od iznenadnog mraza

Kajsije, višnje i šljive su posebno osetljive.

27.02.2024 16:46

KAKO OKREČITI VOĆE: Pripremite vaša stabla za temperaturne promene i sačuvajte ih od iznenadnog mraza
shutterstock.com

Krečenje stabala voća je agrotehnička mera koja ima za cilj zaštitu voćaka od negativnih uticaja temperature tokom zimskog perioda. Ova praksa se primenjuje kako bi se sprečilo pucanje i cepanje kore stabla, koje može nastati usled izuzetno niskih noćnih temperatura i jakog sunca tokom dana.

Borba protiv mraza i naglih temperaturnih promena

Uzdužno pucanje kore stabla može nastati usled naglih promena temperature između noći i dana tokom zime. Krečenje stabala voća pomaže u sprečavanju ovog problema tako što bela boja kojom se stablo premazuje omogućava refleksiju svetlosti i odbija sunčeve zrake. Na taj način se smanjuje naglo zagrevanje kore biljke ujutru, što može usporiti kretanje vegetacije za nekoliko dana, što je posebno važno za kasne prolećne mrazove.

shutterstock.com

Recept za krečenje voća

Zaštita od visokih temperatura

Krečenje stabala voća takođe pruža zaštitu od visokih temperatura, sprečavajući pojavu ožegotina na stablu usled jakih sunčevih zraka. Voće poput kajsija, šljiva, breskvi i višanja posebno je osetljivo na pucanje i krečenje može značajno doprineti očuvanju ovih voćaka tokom dužeg perioda, piše Agromagazin.

Recepti za smešu za krečenje

Kada je reč o pripremi smeše za krečenje stabala, postoji nekoliko recepata koji se mogu koristiti. Najčešće se preporučuje korišćenje gašenog kreča, a u smesu se može dodati i plavi kamen radi dodatne zaštite od oboljenja.

Sastojci:

  • 5kg gašenog kreča u obliku testa ili prah kreč
  • 500 g kuhinjske soli
  • 0,5 kg sumpora u prahu
  • 8-10 l vode
  • 100 g plavog kamena kristala

U plastičnu kofu od 15 litara sipajte kreč i u njega dodajte sumpor, so i plavi kamen. Sve to izmešajte drvenom varjačom. U smesu postepeno dodajte vodu uz blago mešanje. Pomešajte sve sastojke i ostavite da odstoji najmanje dva dana. Što duže stoji, to je veća lepljivost smeše.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)