Tetka Saveta

NAJBOLJA PRIRODNA PRIHRANA ZA ORHIDEJE: Zalijte ih ovom tečnošću jednom mesečno i uživajte u bujnim cvetovima

Kombinacija pravilnog zalivanja, korišćenja specijalizovane tečnosti, održavanja odgovarajuće vlažnosti vazduha i pravilnog izlaganja sunčevoj svetlosti može značajno da doprinese cvetanju ovih sobnih lepotica

26.02.2024 16:25

NAJBOLJA PRIRODNA PRIHRANA ZA ORHIDEJE: Zalijte ih ovom tečnošću jednom mesečno i uživajte u bujnim cvetovima
Shutterstock

Orhideje su predivne biljke koje često cvetaju u različitim uslovima. Kako biste im pružili najbolje uslove za cvetanje, važno je da znate koja je najbolja tečnost za podsticanje cvetanja orhideja.

Voda za zalivanje

Orhideje obično ne zahtevaju mnogo vode, ali je važno da im obezbedite pravilno zalivanje. Najbolji način za zalivanje orhideja je potapanje korena u vodu na nekoliko minuta, a zatim im omogućite da se dobro ocede. Takođe, važno je da koristite meku vodu ili vodu sobne temperature kako biste izbegli oštećenja korena.

Specijalizovana tečnost za orhideje

Pored vode, možete koristiti i specijalizovanu tečnost za orhideje koja sadrži sve neophodne hranljive materije potrebne za zdrav rast i cvetanje. Ova tečnost je obično razblažena prema uputstvima na pakovanju i može se koristiti prilikom zalivanja orhideja kako bi im pružila dodatnu podršku.

Foto: Shutterstock

Orhideje traže posebnu negu, ali zato nagrađuju prelepim cvetovima

 

Domaćice koje su isprobale razne fabričke prihrane za cvetanje orhideja tvrde da jednako dobre rezultate daje i običan zeleni čaj. Sve što bi trebalo da uradite jeste da skuvate zeleni čaj po uputstvu sa kutije, pa ga ostavite da se ohladi. Ukoliko su se orhideje "ućutale" i ne najavljuju da će procvetati, sipajte po dve kašike ohlađenog zelenog čaja oko korena na svakih sedam dana. Kad orhideja procveta, dodajte joj dve kašike ovog čaja jednom u mesec dana i uživajte u prelepim cvetovima koje će vam podariti.

Vlažnost vazduha

Orhideje takođe vole vlažnu sredinu, pa je važno održavati odgovarajuću vlažnost vazduha oko biljke. To možete postići postavljanjem posude sa vodom pored biljke ili korišćenjem ovlaživača vazduha u prostoriji gde se orhideja nalazi.

Sunčeva svetlost

Da bi orhideje cvetale, potrebno im je dovoljno sunčeve svetlosti, ali je važno izbegavati direktnu izloženost jakom suncu koje može da ošteti biljku. Idealno mesto za orhideju je blago osunčano mesto gde će dobiti dovoljno svetlosti, ali bez izloženosti direktnom suncu.


BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)