Tetka Saveta

ZAŠTO SE ZA SREĆU KAŽE "SLOMI NOGU": Napokon razjašnjeno poreklo čuvenog izraza koji koristimo

Godinama to svi govorimo dragim ljudima pred važne događaje.

18.02.2024 20:45

ZAŠTO SE ZA SREĆU KAŽE "SLOMI NOGU": Napokon razjašnjeno poreklo čuvenog izraza koji koristimo
shutterstock.com

Izraz "slomi nogu" se već dugo koristi u izvođačkim umetnostima kao želja nekome sreću pre nastupa. Međutim, njegovo poreklo i pravo značenje su predmet mnogih rasprava i spekulacija tokom godina. 

Verovalo se da izgovaranje "srećno" zapravo poziva lošu sreću, stoga je postojalo uverenje da izgovaranje "slomi nogu" bi neutralisalo sujeverje. Ova ideja proizlazi iz namere da se namerno obeshrabe zle sile koje bi mogle uzrokovati lošu izvedbu. Ovo uverenje dovelo je do povezivanja "sreće" sa dozivanjem "loše sreće", stvarajući interesantan paradoks u svetu pozorišnih tradicija.

Jedan korisnik mreže X  podelio je svoje uverenje da želja nekome sreću pre nastupa zapravo donosi lošu sreću, doprinoseći održavanju ovog intrigantnog sujeverja. Slično tome, tvrdi se da je izraz ukorenjen u želji da izvođači izađu na scenu sa toliko energije da bi metaforički "slomili nogu". Međutim, ove interpretacije su daleko od istine, s obzirom na revolucionarno otkriće koje je Transcendence Theatre Company iznelo na videlo.

shutterstock.com

Neki tvrde da je simbol sreće sujeverje


Prema portparolu kompanije, u ranim danima pozorišta, glumci koji su bili deo ansambla čekali bi u redu za svoj nastup. Oni koji nisu dobili ulogu morali su da ostanu iza "linije noge", što je takođe značilo da neće biti plaćeni. Stoga, kada bi poželeli glumcu da "slomi nogu", zapravo su izražavali želju da imaju priliku da nastupe i budu plaćeni. Ovo otkriće pruža jedinstvenu perspektivu na pravo značenje izraza, otklanjajući zablude i osvetljavajući njegov istorijski kontekst unutar pozorišne zajednice.

Istorisjko značenje i kulturni koreni

Izraz "slomi nogu" može se pratiti do doba kraljice Elizabete II, gde je doslovno značio naklon savijanjem kolena. Uspešni glumac koji bi "slomio nogu" na sceni bi dobio aplauz, dajući izrazu konotacije sreće i uspeha.

Neki teorije čak sugerišu da poreklo ovog izraza datira iz drevne Grčke, gde bi umesto aplaudiranja, publika tukla nogama. Iako je verovatnoća zaista slomiti kost od lupanja nogama mala, izraz bi mogao biti korišćen figurativno da označi snažnu podršku i odobravanje publike.

Zaključno, izraz "slomi nogu" nosi bogatu istoriju i mnoštvo interpretacija, odražavajući složenost sujeverja, tradicija i kulturnih nijansi unutar sveta izvođačkih umetnosti.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)