Tetka Saveta

OVAKO SE PRAVILNO KUVA PASTA: Italijanski kuvari tvrde da ove greške svi pravimo! (FOTO)

Zaboravite na sve što ste prethodno radili.

16.02.2024 13:15

OVAKO SE PRAVILNO KUVA PASTA: Italijanski kuvari tvrde da ove greške svi pravimo! (FOTO)
shutterstock.com

Kada je reč o uživanju u tanjiru špageta, tu ima više nego što se na prvi pogled vidi. Dužina testenine ima svrhu koja ide dalje od toga što je samo obični rezanac. Naime, pažljivo je dizajnirana da bude savršena dužina za umotavanje oko viljuške, da obuhvati sos i da stvori idealan zalogaj. Ovaj prividno jednostavan čin lomljenja špageta zapravo može imati štetan efekat na celokupno iskustvo obedovanja.

Italijanska kuhinja bogata je testeninama koje se mogu pripremati na najraznovrsnije načine. Ma koliko se trudili da sami napravimo i najjednostavniju pastu, ona gotovo nikada nije ista kao ona koju smo jeli u Italiji. Tajna ipak postoji.

Ne stavljajte ulje u vodu za kuvanje

Svako ko je makar jednom kuvao makarone ili špagete, stavljao je kap ulja u vodu veujući da će tako sprečiti da se testenina zalepi.  Međutim, italijanski kuvari tvrde da je to jedna od najvećih grešaka. 

Ulje se odvaja i pluta na vodi pa neće sprečiti da se testenina lepi. Nakon što kuvanu testeninu ocedite, ulje će se zalepiti za nju što će sprečiti zadržavanje umaka na njoj, a to ne želite.

Želite li biti sigurni da se testenina neće lepiti, kuvajte je u puno vode. Pravilo je da se u lonac stavi litra vode na svakih 100 grama testenine.

Foto: Shuterstock

Nemojte sipati vodu preko skuvane paste

So dodajte u kipuću vodu

Dodate li so hladnoj vodi, odgodiće vreme potrebno vodi da dosegne tačku vrenja. Međutim, kad se ubaci u kipuću vodu, so će povisiti temperaturu i voda će tada biti vruća najviše što je moguće, piše 24sata.hr

Ne lomite špagete na pola

Dužina špageta nije proizvoljna, naprotiv, rezultat je pažljivog razmatranja kako bi se osiguralo najbolje moguće iskustvo obroka. Idealna dužina omogućava testenini da se uvije oko viljuške, uhvati savršenu količinu sosa u svakom zalogaju. Ova preciznost u dizajnu pokazuje promišljeni pristup nečemu što se na prvi pogled čini tako jednostavno kao tanjir špageta. Kada prelomite pramen špageta na pola, možda mislite da ga činite lakšim za jelo, ali zapravo narušavate pažljivo osmišljen dizajn. Duži pramen je namenjen da poboljša iskustvo, omogućavajući harmoničnu ravnotežu testenine i sosa u svakoj viljušci. Lomljenjem špageta, u suštini narušavate njegovu namenu i umetnički izraz koji stoji iza toga, tvrde italijanski kuvari. 

Shutterstock

Ne lomite špagete pre kuvanja

Ne ispirajte testeninu vodom nakon kuvanja

Važno je da na kraju kuvanja, nakon ceđenja, testeninu ne ispirate vodom, to je velika greška. Uklonićete s njene površine skrob koji pomaže da se testenina dobro spoji sa umakom.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)