Tetka Saveta

BUĐ I KONDENZACIJA MOGU BITI VELIKI PROBLEM TOKOM ZIME: Evo kako da ih očistite i zauvek uklonite!

Saveti profesionalaca.

10.02.2024 17:01

BUĐ I KONDENZACIJA MOGU BITI VELIKI PROBLEM TOKOM ZIME: Evo kako da ih očistite i zauvek uklonite!
shutterstock.com

Tokom zimskih meseci, kondenzacija i buđ na prozorima može delovati kao neprekidan problem koji nikada ne prestaje. Postoji mnogo saveta i trikova dostupnih na internetu - od čišćenja buđi, uništavanja je i sprečavanja njenog povratka. Evo pet koraka koje treba preduzeti kako biste pravilno rešili problem i sprečili povratak buđi.

Uklanjanje buđi sa prozora

Matan Korin, potpredsednik prodaje u jednoj kompaniji za prozore, objašnjava kako možete ukloniti buđ i sprečiti njen povratak oko prozora. Preporučuje da napravite mešavinu tečnog deterdženta i vode u činiji, i koristite četku i krpu kako biste uklonili buđ sa prozora. Takođe savetuje nošenje zaštitne opreme poput rukavica i maske kako biste izbegli udisanje spora buđi tokom čišćenja.

pexels.com

Kako ukloniti buđ sa PVC prozora

Uništavanje buđi

Mešavina jednakih delova belog sirćeta i vode je savršeno rešenje za uništavanje buđi. Preporučuje se da pustite da sirće deluje najmanje jedan sat nakon čišćenja površinske buđi kako bi moglo da prodre i uništi sve spore buđi, a zatim ih obrišete. Važno je da odmah tretirate buđ koju primetite u svom domu jer može biti opasna po zdravlje.

Shutterstock

Napravite smesu od sirćeta i namažite prozore i žaluzine

Prevencija povratka buđi

Matan ističe da je bitno kombinovati čišćenje, održavanje i pravilnu ventilaciju kako biste zaštitili zdravlje svoje porodice i svog doma. Preporučuje korišćenje samolepljivih pena za popunjavanje praznina oko prozora kako bi se sprečili propuštanja vazduha. Takođe savetuje korišćenje termo folije za prozore kako biste zadržali toplotu i sprečili kondenzaciju.

Upotreba odgovarajućih materijala

Ako imate prozore sa jednim staklom, možda je vreme da ih nadogradite. Matan preporučuje UPVC prozore jer su dizajnirani da zaustave gubitak toplote i materijali od kojih su napravljeni mogu zaštititi od buđi.

Ukoliko se pridržavate ovih saveta, možete efikasno rešiti problem kondenzacije i buđi na prozorima, čime ćete unaprediti kvalitet vazduha u svom domu i sačuvati zdravlje svoje porodice.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)