Kupovina zamrznutih namirnica je najčešći način da tokom kupovine pazarite šta vam treba, a potom te namirnice sačuvate u zamrzivaču do upotrebe. Većina u zamrzivaču čuva meso, povrće ili sezonsko voće kao što su jagode kako bi tokom zime na dohvat ruke imali ovo voće za kolače i smutije.
Međutim, kako otkrivaki profesionalni kuvari postoje namirnice koje nikako ne terba kupovati smrznute niti ih držati u zamrzivaču, piše portal Eat This, Not That. Na spisku se nalaze brojne namirnice koje većina ljudi zapravo i drže u zamrzivaču kao što je pileće meso ili jagode. Kako su objasnili kuvari, sa ovom praksom treba odmah da prestanete.
Srećna republika vam donosi spisak 7 namirnica koje treba da držite podalje od zamrzivača a evo i zašto.
1. Gotovi obroci
Zamrznuti gotovi obroci su najjedonstavniji način pripreme obroka posebno na zapadu. Prodavnice su prepune ovakvih porcija koje ubacite na nekoliko minuta u mikrotalasnu - pećnicu i jelo je gotovo. Prema rečima profesionalnog kuvara Florijana Vehrija izz jednog čuvenog njujorškog restorana ovo je najgori obrok koji možete pojesti.
- Bez obzira na to šta piše na pakovanju, ovi obroci su puni dodatne soli, zasićenih masti i drugih konzervansa. Osim toga nikada nisam video da je bilo koji od ovih obroka primamljiv za jelo - objasnio je on i dodao da je bolje da pojedete sezonsku salatu sa malo sira i piletinom nego ovajav obrok.
2. Školjke
Ako ste ljubitelj školjki i morskih plodova dobro razmislite pre nego što sledeći pu u prodavnici posegneta za kesom smrznutih školjki.
- Napravio sam jednom grešku i kupio smrznute školjke u supermarketu. Kada sam počeo da ih kuvam, sva voda iz školjki je iscurila u tiganj i napravila haos. Od tada se držim podalje od smrznutih školjki - objasnio je kuvar Artema Orlovski.
3. Riba i pileće grudi
Na spisku namirnica koje ne treba kupovati smrznute niti ih zamrzavati nalazi se i riba, ali i pileće grudi.
- Osim govedine preporuka je izbegavati kupovinu smrznute ribe ili pilećih grudi. Meso koje ne sadrži dovoljno masnoće nakon zamrzvanja i odmrzavanja biće suvo i ispošćeno, a tekstura loša. Zato kad pripremate jela od ove vrste mesa bolje je da ga kupujete sveže - poručili su kuvari.
4. Začinsko bilje
Dana Bujalski koja je po zanimanju profesionalni kuvar voli da koristi sveže bilje da začine za svoja jela. Iako mnoge domaćice iseckaju i zamrznu peršun, majčinu dušicu ili mirođiju kako bi uvek imali priu ruci ove začine Dana poručuje da to nije dobra opcija.
- Začinsko bilje uvek ističu aromu jela. Kad ih zamrznete oni gube svoja svojstva i aromu, pa samim tim ni jelo koje spremate neće imati ukus kakav želite. Ne koristim čak ni suve začine već isključivo sveže bilje. Smrznuto bilje koje je iseckano a zatim smrznuto u male kocke nikako nije dobra opcija - rekla je ona.
Ako ne želite da trošite novac na sveže bilje, Dana predlaže da ih gajite kod kuće u saksiji na prozorskoj dasci u kuhinji kako biste ih mogli koristiti kada god vam zatrebaju.
5. Hleb
Iako smrznuti proizvodi od testa mogu biti korisni, Dana naglašava da bi trebalo izbegavati zamrzavanje gotovog hleba.
- Kad ubacite u zamrzivač već gotov hleb on prilikom zamrzavanja gubi ne samo teksturu već i ukus. Ako baš volite hleb onda ga uvek kupujte svež, sve ostalo je loša ideja - poručila je ona.
6. Jastog
Prema Suzaninim rečima na spisku namirnica koje ne treba kupovati smrznute je i jastog. Neki proizvođači smrznute hrane ubrizgavaju vodu u jastoge kako bi bili teži. To znači da kupujete manje jastoga po višoj ceni.
- Sa ubrizganom vodom ili ne jastog inače zadržava tečnost, pa kad ga pripremate oni se smanjuju. O ukusu ne ne želim ni govorim - poručila je Suzana.
7. Jagode
Jagode su sezonsko voće koje mnogi vole. Ali, nakon što prođe njihova sezona uglavnom se jedino i mogu kuputi zamrznute. Međutim, kako je objasnila francuska kuvarica Suzan Irbi ovo voće nikako ne bi trebalo kupovati smrznuto već iskljiučivo sveže.
- Zbog svoje porozne prirode jagode tokom zamrzavanja postaju prenatopljene vodom i doslovno se raspadaju kada ih odmrznete. Ne preporučujem korišćenje smrznutih jagoda čak ni u smutijima. Previše tečnosti i kašasto. Isto važi i za recepte sa jagodama jer je njihov ukus užasan - naglasila je ona.
Komentari (0)