Meso je postalo jedno od skupljih namirnica, a opet većina Srba ne može da zamisli ručak bez mesa. Zbog toga mnogi koriste akcije u supermarketima i tada kupuju veće količine mesa koje potom čuvaju u zamrzivaču. Međutim, ne treba zaboraviti koliko dugo meso može da se čuva u zamrzivaču kako bi ostalo bezbedno za upotrebu i jelo kad ga izvadite iz leda.
Srećna republika vas podseća na zlatna pravila kojih se morate pridržavati kako biste izbeglo trovanje hranom usled neispravnog mesa iz zamrzivača.
1. Pravilno pakovanje
Meso pre zamrzavanja treba pakovati u hermetički zatvorene posude ili vakuumirane kese kako bi se sprečilo curenje ali i ulazak vazduha i oksidacija mesa koje se čuva.
2. Označite datum
Na svakoj kesi ili posudi obavezno napišite datum kad ste ga ubacili u zamrzivač kako biste talno znali koliko dugo već stoji u ledu.
3. Temperatura
Održavajte temperaturu zamrzivača na -18°C ili nižoj kako biste sačuvali svežinu mesa.
4. Rotacija
Uvek novo i sveže meso stavljate iza starog kako biste prvo koristili starije zalihe.
5. Odmrzavanje
Meso odmrzavajte polako u frižideru kako biste sprečili razvoj bakterija. Nikako ga ne potapajte u vodu jer rizikujete trovanje.
Većina stručnjaka savetuje da je se zamrznuto meso iskoristi u roku od nekoliko meseci dodatno uklanjanje viška masti i kostiju iz mesa, kao i deljenje na porcije odgovarajuće veličine za obrok, mogu pomoći u očuvanju kvaliteta.
Prema rečima stručnjaka iz FDA (Američka uprava za hranu i lekove) celo pile ili ćurka mogu ostati u zamrzivaču do godinu dana. Ali, kad je reč o pojedinačnim komadima kao što su pileća prsa, bataci i krilca, preporučuje se konzumiranje u roku od devet meseci. Što se tiče iznutrica, najbolje je ne čuvati ih duže od tri do četiri meseca.
Zamrzavanje različitih vrsta mesa
Sveže meso kao što su govedina, teleća i jagnjeća može se čuvati u zamrzivaču nekoliko meseci, varirajući u zavisnosti od specifične vrste mesa. FDA preporučuje čuvanje sirovih odresaka u zamrzivaču od 6 do 12 meseci, dok zbog prisustva kostiju, kotleti treba da se konzumiraju u roku od četiri do šest meseci. Kuvano meso, s druge strane, može se čuvati od četiri meseca do godinu dana.
Slične smernice važe i za svinjsko meso, pa šnicle u zamrzivaču sostaju sveže od četiri do šest meseci, dok kuvani obroci sa svinjskim mesom mogu da se čuvaju od četiri meseca do godinu dana. Prerađeni svinjski proizvodi kao što su slanina, kobasice, viršle i šunku, ne bi trebalo da budu u zamrzivaču duže od dva meseca, a mleveno meso najduže 4 meesca.
Kada se zamrzava kuvano meso i riba, važno je napomenuti da se njihov kvalitet i svežina možda neće održati efikasno kao što je slučaj sa sirovim mesom. Kuvano meso i riba mogu čuvati u zamrzivaču tri do četiri meseca, dok ostaci od drugih vrsta mesa ne bi trebalo da pređu dva do tri meseca.
Kad je u pitanju riba tuna i bakalar mogu da se čuvaju u zamrzivaču od šest do osam meseci, dok masne ribe poput skuše i sardina treba konzumirati u roku od dva do tri meseca. Ostala sveža morska hrana, uključujući škampe, lignje i rakove, može se čuvati u zamrzivaču od tri do šest meseci.
Komentari (0)