Tetka Saveta

ZAŠTO JE VAŽNO LUFTIRATI STAN TOKOM ZIME: Ma koliko temperature išle u minus, provetravanje prostorije je neophodno

Boravak u zagušljivim prostorima može biti štetno po zdravlje

03.02.2024 17:45

ZAŠTO JE VAŽNO LUFTIRATI STAN TOKOM ZIME: Ma koliko temperature išle u minus,  provetravanje prostorije je neophodno
shutterstock.com

Zimi, kada su temperature niske, veoma je važno redovno provetravati stan kako bi se osiguralo zdravo okruženje za stanovanje. Iako može delovati kontradiktorno otvarati prozore kada je napolju hladno, luftiranje stana ima niz važnih benefita. Luftiranje stana zimi je ključno za održavanje zdravog i prijatnog okruženja za život. Redovno provetravanje pomaže u očuvanju kvaliteta vazduha, prevenciji zdravstvenih problema i podržava energetsku efikasnost stana.

Održavanje kvaliteta vazduha

Kada su prozori zatvoreni, vazduh u stanu može postati zagušljiv, a nivo vlage može se povećati. Redovno provetravanje omogućava cirkulaciju svežeg vazduha, smanjuje vlažnost i uklanja potencijalno štetne supstance koje se mogu nakupiti u zatvorenom prostoru, poput buđi, prašine i hemijskih isparenja.

Prevencija problema sa zdravljem

Zadržavanje u zatvorenom prostoru tokom zime može povećati rizik od respiratornih problema, alergija i infekcija, posebno kada je vazduh zagađen. Redovno luftiranje može pomoći u prevenciji ovih problema i održavanju zdravijeg okruženja za sve ukućane.

shutterstock.com

luftiranje stana zimi

Energetska efikasnost

Iako može doći do gubitka toplote kada se prozori otvore tokom zime, kratko provetravanje neće značajno uticati na ukupnu temperaturu stana. Takođe, redovno luftiranje može pomoći u održavanju optimalne vlažnosti vazduha, što može doprineti osećaju topline čak i pri nešto nižim temperaturama.

Kako pravilno provetravati

Da bi se postigli najbolji rezultati, preporučuje se da se prozori otvore na kratko vreme, nekoliko puta dnevno, čak i kada je napolju hladno. Ovo će omogućiti cirkulaciju vazduha bez prevelikog gubitka toplote. Takođe, važno je provetravati sve prostorije, uključujući spavaće sobe, kako bi se osiguralo da se svež vazduh ravnomerno rasporedi.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)