Tetka Saveta

SPAS U ZADNJI ČAS: Kako da savršeno servirate sir za novogodišnji doček kod kuće! (FOTO)

Naučite da pravilno sečete uz pomoć trukova Francuza koji su najbolji poznavaoci ovog mlečnog proizvoda.

31.12.2023 14:20

SPAS U ZADNJI ČAS: Kako da savršeno servirate sir za novogodišnji doček kod kuće! (FOTO)
Shutterstock

Najluđa noć je pred vratima i većina domaćica privodi kraju svečanu večeru kako bi Novu 2024. godinu dočekali pred punom trpezom bez obzira da li imate goste ili je samo vaša porodica večeras kod kuće. Lep i ukrašen sto i servirana jela su prava poslastica jer hrana ne samo što mora da bude ukusna već bi bilo poželjno da bude lepa i na oko.

Tanjir sa raznim vrstama sireva koji je uz to sjajno dekorisan sigurno će privući pažnju. Sir je odličan za meze i fantastično se slaže uz vina.

 

 

Temperatura je važna

U svetu sira, Francuzi imaju jedinstven pristup koji podrazumeva konzumiranje sira u bilo koje doba dana, bilo da je u pitanju doručak, užina ili čak desert, uz čašu vina. Da bi u potpunosti uživali u tom iskustvu, francuski poznavaoci naglašavaju važnost serviranja sira na pravoj temperaturi i pravilnog sečenja.

Jedan od ključnih elemenata u uživanju u siru, prema francuskim stručnjacima, je serviranje sira na odgovarajućoj temperaturi. Preporučuje se da sir iz frižidera izvadite barem pola sata pre serviranja kako bi dostigao idealno stanje. Ovo osigurava da sir nije previše hladan, omogućavajući njegov pun ukus i aromu.

Kada je reč o sečenju ključno je obratiti pažnju na detalje. Preporučuje se korišćenje posebnih noževa za različite vrste sira kako bi se sprečilo mešanje ukusa. Za tvrđe sireve, koristan je nož za sečenje sira, dok mekši zahtevaju poseban oprez kako se ne bi izmrvili. Takođe, rende za sir je korisno sredstvo za sečenje mrvljivih sireva bez njihovog raspadanja.

 

 

Uobičajeno je da se sir seče na način koji omogućava svima da probaju i sredinu i ivicu sira zajedno sa korom. Takođe je važno držati sir odvojen od suhomesnatih proizvoda kako bi se izbeglo upijanje njihovih mirisa.

Tehnika sečenja tvrdih, okruglih sireva podseća na sečenje kolača, sa ravnomernim kriškama od centra ka ivici. Sa druge strane, mekani sirevi treba da se seku na ravnomerne kriške od centra ka korici ili ivici, obezbeđujući da nisu tanje od centimetra. Ako sir ima plesan na korici, preporučljivo je napraviti rezove kako bi se olakšao proces sečenja. Dodatno, prilikom rukovanja trouglastim kriškama ili rastopljenim sirom, treba koristiti specifične metode kao što je upotreba žičanog sekača ili odvajanje rastopljenog sira od njegove ambalaže.

 

 

 

Lepo aranžiran tanjir sa sirom daje dodir sofisticiranosti uživanju u ovom ukusnom mlečnom proizvodu. Savladavanje ovih tehnika odaje se počast bogatom kulturnom nasleđu povezanom sa konzumacijom sira.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)