Tetka Saveta

NIKAKO NE SUŠITE VEŠ NA RADIJATORU TOKOM ZIME: Niste ni svesni koliko je opasno i može biti štetno po zdravlje! (FOTO)

Ukoliko već nemate prostora, postoje bolje solucije a evo i koje.

01.12.2023 10:05

NIKAKO NE SUŠITE VEŠ NA RADIJATORU TOKOM ZIME: Niste ni svesni koliko je opasno i može biti štetno po zdravlje! (FOTO)
shutterstock.com

Hladno vreme donelo je niz dodatnih problema od kojih je jedan i sušenje veša. Zbog padavina nije moguće više sušiti veš napolju, a oni koji nemaju mašinu za sušenje veša, prinuđeni su da ga suše u kući. Budući da je potrebno mnogo više vremena kako bi se veš osušio mnogi pribegavaju sušenju garderobe na radijatoru. 

Međutim, kako ističu lekari ovo je vrlo loše posebno za ljude koji imaju problema sa respiratornim sistemom. Kako objašnjavaju stručnjaci samo jedna veš mašina opranog veša sadrži čak litar vode koja ubrzano isparava kad se veš stavi na radijator. Usled toplog vazduha iz radijatora, voda isparava i traži prvi hladni prostor kako bi se “prikovala” za njega, što su najčešće plafoni, uglovi i delovi oko prozora. Zato se na tim mestima najbrže stvara buđ, koja može da bude veoma štetna po zdravlje.

shutterstock.com

Zimski period ne ide u prilog sušenju veša

Osobe koje imaju problem sa respiratornim infekcijama, podložnije su virusima, prehladama ili imaju astmu, su u najugorženijoj kategoriji. Mnogi ljudi su alergični na buđ, a da to uopšte ni ne znaju. Zato se dešava da mnogi tokom zime i grejnog perioda kašlju, kijaju, curi im nos ili ih svbi grlo. Pogrešno posežemo za anlageticima i sredstvima za ublažavanje bola u grlu i otežano disanje. Osim toga preterano isparavanje vlage iz veša iz kog proizilaze mirisi naparfemisanih deterdženata i hemikalija, su uzrok kašlja i škripanja u plućima. Drugi razlog je buđ koja može da se taloži i na najskrivenijim mestima.

Dobra vest je da možete da smanjite kondenzacije i vlagu u vašem domu tokom zimskih meseci.

Foto: Shutterstock

Nikako ne sušite garderobu na radijatorima

1. Otvorite prozore na kip

Ostavite prozor iznad radijatora na kome sušite veš na kip kako biste omogućili protok vazduha koji će omogućiti prašini i vlagi da izađu iz vašeg doma.

2. Očistite spoljni ventilator 

Dobro održavani i očišćeni uređaji za ventilaciju će lepo provetriti prostoriju.

3. Kupite držač za peškire sa grejanjem

Oni su savršen način da brzo i lako osušite veš uz manji rizik od pojave buđi. 

4. Razmislite o kupovini odvlaživača vazduha

Ovi uređaji sprečavaju taloženje kondenzacije na hladnim površinama, sprečava pojavu buđi, a takođe smanjuju količinu čestica prašine u vazduhu, piše britanski San.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)