Tetka Saveta

KAKO ODRŽAVATI LAMINATNE PODOVE: Jednu grešku nikako ne smete praviti jer ga oštećuje (FOTO)

Lakše se čisti nego parket, potreban je samo jedan sastojak.

09.10.2023 12:00

KAKO ODRŽAVATI LAMINATNE PODOVE: Jednu grešku nikako ne smete praviti jer ga oštećuje (FOTO)
shutterstock.com

Laminat je veoma otporan na oštećenja i ogrebotine prilikom svakodnevne upotrebe u vašem domu. Površinski sloj laminatnog poda je otporan na promene boje, pa je laminat pogodan za prometne prostorije kao što su dnevna soba, hodnik i dečije sobe. Zbog pristupačnije cene u odnosu na parket, vlasnici domova sve češće se odlučuju za njegovo postavljanje u odnosu na neku drugu opciju.

Ova vrsta podova se može jednostavno čistiti te je on pravi spas za domaćice prilikom održavanje kuće urednom. Postoji nekoliko načina za brisanje laminatnih površina uz pomoću kojih će one zadržati prvobitni sjaj.

Shutterstock

Kako očistiti laminat

BRISANJE PODA TOPLOM VODOM

S vremena na vreme, laminati treba temeljno očistiti. Pošto je najblaže moguće sredstvo za čišćenja obična voda, koristite je. Čišćenje toplom vodom primenjujte jednom mesečno ili kada primetite da je područije blatnjavo ili prljavo.

ČIŠĆENJE LAMINATA SIRĆETOM

Ako laminat u vašem domu izgleda prljavo i ima mrlje od blata ili ako izgleda izbledelo, upotrebite mešavinu vode i sirćeta. Nikada ne koristite sirće u svom čisttom obliku, jer je suviše abrazivno. Mešavina vode i sirćeta će učiniti vaš pod sjajnim, a miris sirćeta će nestati.  Ako ne podnosite miris sirćeta možete dodati nekoliko kapi limuna, peperminta ili mirišljavo ulje u rastvoru.

Shutterstock

Džogerom očistite laminatne podove

BRISANJE KRPOM ILI MEKOM ČETKOM

Za razliku od parketa, laminatni podovi su osetljiviji. Prilikom redovnog brisanja nemojte koristiti četke sa oštrim dlakama. Najbolje je uzeti džoger ili meku krpu i njom nežno obrisati. Bitno je da pod potom obrišete suvom krpom kako se voda ne bi zadržavala na njegovoj površini jer ga može oštetiti.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)