Tetka Saveta

JESTE LI ČULI ZA SVEKRVIN JEZIK? Ovu biljku svi moraju da drže u svom domu, evo i zbog čega (FOTO)

Izgleda lepo, a ujedno oplemenjuje prostor u kojem živimo.

07.10.2023 14:01

JESTE LI ČULI ZA SVEKRVIN JEZIK? Ovu biljku svi moraju da drže  u svom domu, evo i zbog čega (FOTO)
shutterstock.com

Sanseverija ili svekrvin jezik je popularna sobna biljka. Jednostavna je za održavanje, a lepog izgleda te je ukras svakog doma. Iz tog je razloga idealan izbor za sve one koji nemaju dovoljno vremena brinuti o biljakama ili su samo zaboravni.

Sanseverija je poreklom iz tropskih krajeva i vrlo je otporna biljka. Poznata je pod raznim nazivima: sablja, sabljarka, indijansko pero i svekrvin jezik, a prepoznatljiva je po dugačkim, uspravnim i mesnatim listovima koji mogu narasti do 100 cm u visinu. Listovi su zelene boje, sa šarama koje mogu biti više ili manje izražene.

PROČIŠĆAVA VAZDUH U PROSTORU

Kao i brojne druge biljke, sanseverija je odlična za pročišćavanje vazduha u zatvorenom prostoru. Ono po čemu je ova biljka jedinstvena je to što i noću uklanja ugljen-dioksid iz vazduha i proizvodi kiseonik pa je idealan izbor za spavaće sobe.

Kroz listove apsorbuje štetne toksine i proizvodi kiseonik, a može imati i odbrambeno delovanje u borbi protiv alergena.

ELIMINIŠE NEGATIVNU ENERGIJU

Prema mišljenju feng šui stručnjaka, sanseverija ima sposobnost da apsorbuje i negativnu energiju iz okruženja u kojem se nalazi. Veruje se da poboljšava koncentraciju, upija negativnu energiju i uklanja gorčinu i ljubomoru. Dobro ju je držati u prostorijama gde se ljudi često svađaju ili pak u blizini uređaja koji emituju štetno zračenje. Ove tvrdnje nisu potkrijepljene naučnim dokazima.

POSPEŠUJE MENTALNO ZDRAVLJE

Hortikulturna terapija se često koristi kao jedan od oblika lečenja raznih mentalnih problema i depresije. Sobne biljke su savršen dodatak na radnom mestu, u školama i medicinskim ustanovama jer su jeftine, a pozitivno utiču na okruženje u kojem se nalaze.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)