Tetka Saveta

KAKO OPRATI KAPUT OD VUNE, KAŠMIRA ILI POLIESTERA? Jednostavan trik za čišćenje omiljenog komada garderobe bez oštećenja (FOTO)

Vreme je za prolećno sređivanje ormana.

14.03.2023 14:30

KAKO OPRATI KAPUT OD VUNE, KAŠMIRA ILI POLIESTERA? Jednostavan trik za čišćenje omiljenog komada garderobe bez oštećenja (FOTO)
shutterstock.com

Do kalendarskog dolaska proleća ostalo je još samo nekoliko dana te je pravo vreme za sređivanje ormana. Tople zimske stvari najbolje je prvobitno oprati i odložiti do naredne sezone. Među njima su i kaputi. Večita je nedoumica oko toga kako i da li ih treba prati. 

Kapute je uvek bitno osvežiti od nakupljenih mirisa i prljavštine. Njihovo održavanje je malo složenije od ostale tople, zimske garderobe. Međutim, dobra vest je da i većinu kaputa možemo oprati u veš mašini i da ih na taj način ipak ne oštetimo.

shutterstock.com

Kako oprati kaput nakon zimskih meseci

Četkajte vuneni kaput kako biste uklonili sve mrlje. Zatim postavite veš mašinu na vuneni ili nežni ciklus i temperaturu vode na mlaku ili hladnu. Svakako pre nego što kaput stavljate u veš mašinu proverite etiketu na kaputu, šta proizvođač savetuje na koliko stepeni se sme prati kaput.

Izbegavajte centrifugiranje kaputa jer postoji mogućnost da ga na taj način oštetite. Stavite kaput u veliku mrežastu vreću za pranje. Ako nemate mrežastu torbu, upotrebite belu jastučnicu i zavežite gornji deo.

Kada veš mašina završi pranje, odmah izvadite kaput iz i stavite ga da se osuši na ofinger. Ukoliko imate terasu ili dvorište, najbolje je da ga sušite upravo napolju na svežem vazduhu.

FOTO:Shutterstock

Kaput umotajte u jastučnicu

Vuneni kaput

Vuneni kaput, tačnije kaput s visokim procentom vune, najbolje je uopšte ne oprati u automatskom režimu, čak i ako vaš uređaj podržava režim "ručnog pranja" i ako imate poseban prašak za pranje vune. Takav kaput je najbolje pažljivo oprati rukom u mlakoj vodi, a još bolje očistiti. 

Kaput od poliestera

Dlaka od sintetičkih tkanina (poliester). Ovaj kaput se može sigurno oprati u mašini. Dovoljno je odabrati bilo koji nežni način pranja, isključiti centrifugu i podesiti temperaturu ne višu od 40 stepeni - pranje će biti odlično i rezultat će biti odličan.

shutterstock.com

Kaput od kašmira najteži je za čišćenje

Kaput od kašmira

Kašmir kaput definitivno ne treba da se prati u mašini. U 99 odsto slučajeva, čak i uz pažljiv pristup, stvar će se pokvariti. Štaviše, nije samo mašinsko pranje, već i pranje ruku kontraindikativno za odeću od kašmira. 

Krzneni kaput

Krzneni kaput je malo otporniji na pranje, tako da možete riskirati da ga operete rukom. I, naravno, nema automatske mašine. Automatsko pranje stvari će se pokvariti. Zaštitni sloj je bolje oprati u delovima, ne dopuštajući da se odeća potpuno nakvasi, a još bolje je odneti kaput na hemijsko čišćenje.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)