Tetka Saveta

OVO SVI SRBI RADE NA SLAVLJIMA, A DONOSI NESREĆU! Evo šta NIKAKO ne smete da činite za praznike kako bi vam 2023. bila uspešna!

Postoje brojni rituali vezani za prvi dan nove ogdine, a za koje se veruje da donose sreću, ljubav i novac u narednoj godini ali i ono što treba po svaku cenu izbegavati

31.12.2022 20:31

OVO SVI SRBI RADE NA SLAVLJIMA, A DONOSI NESREĆU! Evo šta NIKAKO ne smete da činite za praznike kako bi vam 2023. bila uspešna!
shutterstock.com

Za doček Nove godine vezuju se brojni rituali širom sveta za koje se veruje da donose sreću, ljubav i novac u narednoj godini. Ovi rituali često vuku koren iz paganskih vremena kada se verovalo da se na ovaj način mogu umilostiviti bogovi kako bi naredna godina bila bolja i berićetnija od prethodne.

Bilo da ste sujevereni ili ne, isprobajte neki od ovih rituala već danas i sutra pa se sami uverite da li deluju ili ne.

Srećna republika vam donosi šta treba da radite večeras i sutra, a šta da izbegavate 1. januara ukoliko želite da vam naredna godina bude srećna i berićetna.

shutterstock.com

Poželjno je na novogodošnjoj trpezi imati meso ali da to nikako ne bude piletina ili ćuretina

Novogodišnja večera

Kada je praznična trpeza u pitanju veruje se da je dobro na stolu imati jela od mesa ali od životinja koja nemaju krila. Znači piletina ili ćuretina ne dolazi u obzir. Na ovaj način, kako se veruje, zadržaćete sreću i blagostanje u svom domu umesto da vam "odleti" iz kuće.

Poljupci za sreću

U ponoć obavezno podelite poljupce sa dragim osobama. To se smatra potvrdom da će i u predstojećoj godini vaša ljubav i bliskost trajati.

Crveno za ljubav

Za doček Nove godine treba obući nešto novo, a za sreću u ljubavi obavezan je crveni donji veš.

Odgovorite na čestitke

Čak i ako niste ljubitelj sms poruka i čestitki odgovorite na sve poruke koje ste dobili. Veruje se da na taj način jačate veze sa ljudima koji su vam važni i razvijate osećaj topline i prijateljstva.

Za sreću sa novcem

U svaki novčanik koji imate u kući stavite malo novaca. To je znak da će sledeća godina doneti blagostanje. Za sreću sa novcem važi verovanje da je dobar znak ući u Novu godinu bez dugova i neplaćenih računa.

shutterstock.com

Važno je ko vam prvi ulazi u kuću 1. januara

Šta treba raditi 1. januara

Radna godina

Već 1. januara simbolično obavite neki posao, iako je praznik, kako biste cele godine imali posla. Ako ste na poklon dobili rokovnik, upišite datum, nekoliko reči, zabeležite sastanak za koji znate da vas očekuje nakon praznika. Razmišljajte o poslu makar nekoliko minuta 1. januara jer se veruje da ćete u toku naredne godine imati dovoljno posla i da ćete ga sa voljom raditi.

Ko prvi ulazi u kuću

Veoma je važno ko će vam 1. januara prvi ući u kuću.  Neka to bude neko od prijatelja i rođaka koga posebno volite. Na ovaj način širite ljubav i na narednu godinu, a osoba koja vam je prva ušla u kuću imaće veoma važan uticaj na vaš život i naredne godine.

shutterstock.com

Izbegavajte pranje veša 1. januara može i da sačeka nekoliko dana

Šta ne treba raditi:

Ne iznosite ništa iz kuće

Na samom početku Nove godine posebno 1. januara izbegavajte da pozajmljujete novac. Simbolika je jasna i ukazuje da ćete u toku godine imati finansijskih problema. Takođe, ne treba ništa iznositi iz kuće posebno ne jela i kolače jer se veruje da na taj način rasipaćete sve što imate u kući tokom cele naredne godine. Umesto toga pozovite prijatelje i komšije da dođu u vaš dom da ih počastite.

Ne perite veš

U nekim kulturama pranje veša 1. januara je neprihvatljivo. Naime, smatra se da je pranje bilo čega potrebno svesti na najmanju moguću meru jer bi moglo loše uticati na zdravlje ukućana u narednoj godini.

Ne lomite čaše

Potrudite se da budete pažljivi sa posuđem posebno sa čašama jer se razbijanje stvari smatra prizivanjem nesreće.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)