Tetka Saveta

DANAS SE VEZUJU OČEVI: Tate, evo šta sve morate da uradite za svoju porodicu na OCE!

Praznik Oci ili Očevi je jedan od najvoljenijih za mališane, evo i zašto.

01.01.2023 09:00

DANAS SE VEZUJU OČEVI: Tate, evo šta sve morate da uradite za svoju porodicu na OCE!
shutterstock.com

Srpska pravoslavna crkva u nedelju pred Božić obeležava Oce ili Očeve, veliki hrišćanski praznik koji ove godine pada svega dan posle Nove godine, zbog čega im se mališani dodatno raduju. Običaji koji su se ustalili i kod nas od davnina su oni u kojima deca, navodno na prepad, vezuju očeve, deke i ostale muškarce u familiji. Muške članove porodice najbolje je uhvatiti na spavanju, tako da su neretki mališani koji se trude da po ustajanju vežu očeve kanapom, šalom ili bilo čime što posluži svrsi. Muškarci bi se tako probudili vezani i zlovoljno bi gunđali, ali ne bi imali pravo da se oslobode dok "ne plate" otkup.

Očevi su poslednji porodični praznik u ciklusu koji prethodi Božiću. Na ovaj dan, obred je isti kao i na Materice, samo sa očevima u glavnoj ulozi. Međutim, za razliku od majki, očevi se nisu tako lako dali vezati i obično bi vezivanje trajalo kraće.

Shutterstock

Najradosniji praznici dešavaju se upravo u ovo doba godine

 

Deca su zadržala tradiciju da je moguće otkup platiti poklonom, omiljenom igračkom, slatkišima, ali u novije vreme i novcem budući da su i mališani veoma svesni činjenice da time mogu da kupe mnoge stvari koje žele. Baš kao i Materice i Oci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okuplja cela porodica. Poenta je jačanje odnosa u celoj porodici, a akcenat je na razumevanju, poštovanju i naravno ljubavlju i slozi.

Običaj je da se na Oce vezuju svi muškarci, kako ukućani, tako i oni koji su vam došli u kuću, a koji imaju decu. Noge im se vezuju za neki predmet kao što su krevet, stolica, sto, kako ne bi mogli da ustanu. Deci pri vezivanju uglavnom pomažu majke ili bake, a poslužiće i ukoliko im samo vežete obe noge. Ranijih godina, kada su još naši roditelji bili mali, otkup za odvezivanje sastojao se u voću ili kupljenoj garderobi, ali sada se deci uglavnom poklanjaju igračke, knjige ili novac.

shutterstock.com

Dan kada su tate glavne u celoj porodici

 

Prema običajima, u pojedinim delovima Srbije, baš na ovaj praznik muškarci celoj porodici pripremaju i ručak. Postoji i narodno verovanje po kome na Materice i na Oce nipošto ne treba obući već nošenu odeću, već isključivo novu, kako bismo "čisti" ušli u Novu godinu i Božić. To su posebni hrišćanski praznici na koje se ne sme svađati. Takođe, nešto se treba darivati svakom detetu koje tog dana uđe u dom.

Smatra se da Detinjci, Materice i Oci simbolizuju čvrste porodične veze, mir, slogu i međusobno poštovanje i pomaganje. Oni su veoma značajni za samu decu, koja kao glavni protagonisti ravnopravno sa odraslima učestvuju u obredu, a na trenutke čak i simbolično preuzimaju kontrolu u kući, što je veoma korisno za njihov razvoj i samopouzdanje. Mališani se neizmerno raduju samim običajima i tradiciji u kojoj učestvuju, kao i poklonima koje znaju da će dobiti. 

pexels.com

Tate koje su spremne tog dana na sve prohteve

BONUS VIDEO:

Komentari (0)