Tetka Saveta

STAVITE OVU VOĆKU U VEŠ MAŠINU I NE TREBA VAM IZBELJIVAČ! Rešenje za savršeno čist beli veš nalazi se u vašoj korpi na stolu!

Ako vam je dosta korišćenja hemikalija i izbeljivača, možda je krajnje vreme da rešenje potražite u posudi u kojoj držite voće.

01.10.2022 10:01

STAVITE OVU VOĆKU U VEŠ MAŠINU I NE TREBA VAM IZBELJIVAČ! Rešenje za savršeno čist beli veš nalazi se u vašoj korpi na stolu!
Foto: Shutterstock

Čist i mirišljav veš je ono čemu svaka domaćica teži. Međutim, ponekad prilikom njegovog vađenja iz mašine, često se dešava da određena odeća ne izgleda kao na početku kada je njena boja bila intenzivnija ili belja. Posebno su problematični peškiri i majice, koji umesto da budu snežno bele boje oni postanu zarozani i "sivkasti". Zbog toga većini najverovatnije dođe da ih momentalno baci u đubre i kupi nove. 

Ipak, pre nego što to učinite, zastanite i pogledajte da li možda neki magični sastojak može da vam pomogne da vaš veš više nikada ne izgubi boju kakvu je imao u trenutku kupovine. Verovali ili ne, takav jedan sastojak možda već sada imate u kuhinji, tačnije u činiji ili korpi za voće. Reč je o limunu. 

Da li ste znali da taj citrus ima moć da posvetli odeću, pri čemu vam neće biti potreban izbeljivač? Samo se setite da njega često mnogi stilisti za kosu preporučuju ako želite da prirodno posvetlite pramenove. Ako ima takav efekat na kosi, zašto ne bi imao na peškire i na posteljinu?

unplash

Limun se pokazao kao odlično rešenje za izbeljivanje veša

Trik sa njim je jednostavan, a sve što vam je potrebno jeste četvrtina ili pola šoljice limuna. Umesto izbeljivača sipajte tu količinu soka ovog citrusa u toplu vodu, a zatim u nju natopite odeću, pre svega peškire koje želite da posvetlite. Ako želite da ga sipate u veš-mašinu, u pregradu za izbeljivač dodajte četvrtinu ili polovinu šoljice limunovog soka. Ukoliko nemate takvu pregradu, sipajte ga slobodno u odeljak predviđen za prašak i deterdžente.

Limunov sok ima prednost što peškirima, odeći i posteljini, pored izbeljivanja, pruža i čist i osvežavajući miris limuna. To važi za sav beli veš koji posedujete. Sivi peškiri ili majice koje su nošenjem ili pogrešnim pranjem promenili boju, veoma brzo će vratiti svoj stari sjaj ako primenite ovu tehniku

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)