Dunje, voće čija je aroma neodoljiva, idealne su za pripremu ukusnog i mirisnog slatka. Njihova sezona donosi pravo bogatstvo za zimnicu, a sa dodatkom limuna, ovaj recept osvežava tradicionalni način pripreme. Ovo slatko će osvežiti i začini i najtmurnija zimska jutra. Uz malo pažnje u pripremi, vaša kuhinja će zamirisati na ovu poslasticu u kojoj ćete uživati.
Sastojci:
- 2,8 kg dunja (oko 7 komada)
- 1,4 kg šećera
- 4 dl vode
- 4-5 kolutova limuna
Priprema:
Operite dunje pod mlazom hladne vode, a zatim ih istrljajte sunđerom kako biste uklonili svu nečistoću. Stavite ih u veću šerpu i nalijte hladnu vodu. Kada voda provri, dunje izvadite rešetkastom kašikom i prelijte hladnom vodom. Ovo će omekšati koru, što olakšava ljuštenje. Nakon nekoliko minuta, još tople dunje ogulite i očistite od semena i tvrdih delova.
Očišćene dunje isecite na kockice. Ukoliko vam se više sviđa, možete ih i narendati. Izmerite količinu pripremljenih dunja - trebalo bi da iznosi oko 1,4 kg. Potom u veću šerpu stavite šećer i prelijte ga vodom. Kuvajte sirup na srednjoj vatri dok ne provri, povremeno skidajući penu. Ostavite da ključa oko 10 minuta kako bi se šećer potpuno rastopio.
Dodajte kockice dunja u šećerni sirup i kuvajte ih na srednjoj vatri. Mešanje nije neophodno, povremeno protresite šerpu da se dunje ravnomerno kuvaju. Proces traje oko 10-15 minuta dok dunje ne omekšaju i sirup ne postane gust. Na kraju kuvanja dodajte kolutove limuna koji će doprineti osvežavajućem ukusu.
Sklonite šerpu sa vatre i ostavite slatko da se malo prohladi. Sipajte ga u prethodno sterilizovane staklene tegle, dobro zatvorite poklopcem i okrenite ih naopačke na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum.
Čuvajte slatko na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja u frižideru.
Uživajte i ove zime!
Komentari (0)