Jela sa mesom

USKRŠNJA TRPEZA: NAJBOLJI RECEPT ZA SLASNO PEČENJE KOJE SE TOPI U USTIMA: A bez ova da zdrava srpska predjela ne sme da vam prođe nedelja!

BIlo da slavite u užem ili širem krugu porodice, pečenje i barena jaja su namirnice koje su nezaobilazne, ali evo kako da ih pripremite da biste oduševili sve prisutne.

13.04.2023 08:01

USKRŠNJA TRPEZA: NAJBOLJI RECEPT ZA SLASNO PEČENJE KOJE SE TOPI U USTIMA: A bez ova da zdrava srpska predjela ne sme da vam prođe nedelja!
shutterstock.com

Uskršnja trpeza je odličan povod da izdvojite vreme za kuvanje, ali i da sve prisutne podsetite na vaša izuzetna kulinarska umeća. Za to vam je potrebno samo malo volje, vremena i dobrih recepata. Proslavite Uskrs uz odličnu hranu i iskoristite naše recepte tako da uskršnja trpeza ove godine bude ukusnija nego ikada. Uskrs je vreme slavlja i radosti, a ima li boljeg načina da započnete uskršnji ručak nego uz neko ukusno predjelo ili meze? Kako god ga vi kod kuće nazivate, znajte da vam je na svakom svečanom ručku ono neophodno.

Živimo u regionu koji ima pravo bogatstvo svežih i sezonskih namirnica u proleće, što olakšava pravljenje predjela koja su i ukusna i zdrava, a pritom, to pruža priliku za kreativnost. Uz to, uskršnji poklon od porodice u vidu farbanih jaja biće savršena dopuna zakuski, pa tradicionalno kucanje jajima najbolje obavite upravo uz predjelo. 

Srećna Republika vam tako donosi 2 predloga za predjelo i jedan za glavni obrok za idealan uskršnji ručak.

Umak od spanaća

shutterstock.com

Umak od spanaća

Umak od spanaća je odličan način da dodate malo zelenog povrća u vaš uskršnji ručak. Recept je jednostavan, a jelo se može poslužiti sa krekerima ili prepečenim hlebom. 

Satojci:

  • 450 g spanaća
  • 240 ml grčkog jogurta
  • 120 ml pavlake
  • 60 g rendanog parmezana
  • 4 glavice seckanog luka
  • 2 čena belog luka
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Spanać operite i blanširajte u vreloj vodi svega minut. Ocedite ga i isperite hladnom vodom. U blenderu izmešajte oceđeni spanać, grčki jogurt, pavlaku, parmezan, mladi luk, beli luk, so i biber. Ohladite namaz u frižideru najmanje 30 minuta pre serviranja.

Punjena jaja

shutterstock.com

Punjena jaja

Đavolja jaja” su klasično predjelo koje je savršeno za svaku priliku, uključujući i uskršnji ručak. Taj recept klasičnom jelu dodaje balkanski šmek uz dodatak ajvara. 

Sastojci:

  • 6 tvrdo kuvanih jaja
  • 30 g majoneza
  • 15 g ajvara
  • 15 g senfa
  • 5 g seckane mirođije
  • so, biber, aleva paprika po ukusu

Priprema:

Tvrdo kuvana jaja isecite na pola i izvadite žumanca. U činiji pomešajte žumanca, majonez, ajvar, senf, mirođiju, so i biber, dok ne postane glatko. Kašikom vratite smesu u belanca. Pre serviranja pospite malo paprike na jelo. 

Pečenje

shutterstock.com

Nezaobilazno pečenje

Pečenje je tradicionalno zastupljeno na uskršnjim trpezama na našim prostorima. Njemu retko šta može da parira po pitanju oduševljenja koje će izazvati kod svih prisutnih. Čim osetimo miris sveže pečenog, kvalitetnog mesa, znamo da je u pitanju posebna prilika. Zato je ovo jelo idealno za Uskrs. Najbolje od svega je što su šanse da omanete minimalne, skoro svi ga vole. 

Sastojci: 

  • kg teleće/svinjske plećke
  • so, biber po ukusu
  • 150 ml suncokretovog ulja
  • 200 g krompira
  • 3 glavice luka
  • kašika običnog brašna
  • decilitar teleće supe
  • grančica ruzmarina

Priprema: 

Odvojte meso od kosti, raširite ga na dasku i dobro istucite tučkom iznutra. Posolite i pobiberite, pa savijte meso u rolat i povežite kanapom. Tako pripremljeno meso stavite u tiganj sa dobro zagrejanim uljem i pržite oko pola sata, dok ne porumeni sa svih strana. 

Opran i oljupten krompir dodajte uz crni luk isečen na kolutiće koje ste prethodno ispržili na puteru. Posolite, pobiberite i stavite u zagrejanu rernu na 200°C i pecite dok meso ne omekša. S vremena na vreme prelijte ga sokom od teleće supe. 

Uživajte u uskršnjem ručku!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)