Jela bez mesa

POSNO ILI MRSNO: Oduševite goste sa lezibabom - brzom pitom od krompira

Naši stari su ovu pitu pravili kada nisu imali mnogo sastojaka u kuhinji, a uprkos tome su uspevali da oduševe svakoga ko bi sa njima seo za sto da ruča.

18.03.2022 09:09

POSNO ILI MRSNO: Oduševite goste sa lezibabom - brzom pitom od krompira
Srećna republika

Moja pokojna baka je lezibabu pravila gotovo svaki drugi dan. Najpre zbog toga što obožavam krompir, a posebno jer je ovo jelo koje se pravi brzo i lako.

Drugim rečima, najteži deo kod pripreme ovog jela je gledanje u rernu i čakanje da ona bude gotova. Istina, ranije je jedan od koraka bio da se krompir narenda (što može nekome da predstavlja zahtevniji zadatak), ali od kako su se pojavili blenderi i multipraktik pa za par sekundi isitnite krompir, ni ovo niše nije neki posao.

Lezibaba je zapravo pita od krompira koja se pravi bez kora, a u nju možete da stavite od sastojaka gotovo sve što poželite i što volite da jedete. Osnovu čine narendan krompir, brašno i so, a vi možete da dodate i jaja, sir, šunku, papriku... kao i začine po želji. Sama priprema traje oko 3 minuta, a pečenje još oko 15, tako da za oko 20 minuta na stolu imate ukusno jelo koje će, međutim, da bude pojedeno za minut.

Sastojci:

  • kg krompira
  • 200 g brašna
  • jaje (po želji, odnosno ako ne postite)
  • malo ulja
  • za mrsnu varijantu: jaje, šunka, sir, paprika...

Priprema:

Izrendajte krompir ili ga izblendajte ali ne da se dobije kaša već komadići kao da ste ih rendali. Dodajte brašno, so i ostale sastojke ako ne pravite posnu varijantu. Sve dobro izmešajte i testo razvucite na pleh obložen papirom za pečenje (moja baka je stavljala na dobro podmazan pleh jer tada nije bilo ovog papira). Ubacite u rernu na 180 stepeni Celzijusa da se peče oko 20 minuta do pola sata, odnosno dok pita ne porumeni, a na ivicama se ne uhvati hrskava korica. Zatim izvadite pitu iz rerne, seckajte i užuvajte u ukusnom jelu.

Prijatno! 

Komentari (0)