Detalji iz privatnog života jednog od najvećih genija u istoriji, Alberta Ajnštajna, otkriveni su u objavljenoj knjizi "Einstein at Home" (Ajnštajn kod kuće). Kroz pet intervjua sa Hertom Valdou, naučnikovom kućnom spremačicom, saznajemo više o svakodnevnim navikama ovog slavnog fizičara, uključujući njegove neobične prehrambene navike.
Albert Ajnštajn je, prema Hertinom sećanju, svaki dan doručkovao pržena jaja koja su bila zaslađena medom. Osim toga, uživao je u kafi bez kofeina, a ponekad je pio i crni čaj. Iako nije bio previše izbirljiv, Ajnštajn je voleo pečurke, koje je često jeo u kombinaciji sa svežim pecivima. Zanimljivo je da je naučnik bio strastveni pušač i uživao u neobičnom napitku – punču od celera.
Nije imao vremena za ručak
Ovaj doručak bio je nutritivno bogat, jer su jaja izvor proteina, minerala poput gvožđa, selena i fosfora, dok su pečurke bogate vitaminima B i antioksidansima, piše Inverse. Za razliku od detaljno opisane jutarnje rutine, Ajnštajnovi ručkovi nisu bili redovna pojava. U jednom pismu svom sinu iz 1915. godine, Ajnštajn je priznao da često zaboravi da ruča zbog posvećenosti svom radu.
Knjiga otkriva i anegdotu o njegovim komšijama, kao što je osmogodišnja devojčica Adelaide, koja je često svraćala kod Ajnštajna zbog pomoći u rešavanju matematičkih problema. Jednog dana, Ajnštajn im je ponudio ručak: otvorio je četiri konzerve pasulja, zagrejao ih na šporetu, servirao ih i to je bio ceo obrok. Čak im nije ponudio ni napitak.
Na društvenim mrežama, na TikToku, može se pronaći snimak pripreme doručka koji je voleo Albert Ajnštajn. Recept je jednostavan, ali ukusan:
Recept za Ajnštajnov doručak:
Otopite komad putera u širokom tiganju.
Kada su skoro gotova, dodajte kašičicu meda i sačekajte da se otopi.
Lagano nagnite tiganj i prelijte jaja vrućom mešavinom dok žumance ne postane neprozirno.
Ovaj obrok Ajnštajn je voleo uz sveže pecivo, a savršen je i na vrućem tostu sa maslacem.
Ove zanimljive navike čine nas bližima naučniku čiji je um oblikovao modernu fiziku, a njegov jednostavan doručak pokazuje da je i najveći genijus znao uživati u malim stvarima svakodnevnog života.
Komentari (0)