Tetka Saveta

MNOGI SRBI POGREŠNO KUVAJU KAFU, OVO NIKAKO NE SME DA SE RADI: Najvažnija je ključala voda, kažu stručnjaci

Proverite da li i vi pravite istu grešku.

19.12.2024 08:20

MNOGI SRBI POGREŠNO KUVAJU KAFU, OVO NIKAKO NE SME DA SE RADI: Najvažnija je ključala voda, kažu stručnjaci
shutterstock.com

Za milione ljudi, početak dana bez kafe je nemoguć. Ako ste ljubitelj jake turske kafe, vama je je najvažnije da vaš omiljeni napitak ima onaj pravi ukus, koji vas budi i daje energiju. Međutim, da li kao i mnogi drugi, pravite ogromnu grešku i kafu stavljate u proključalu vodu?

U redu, ovo jeste najbrži način, naročito ako žurite na posao, ali stručnjaci tvrde da je vaš pristup totalno pogrešan.

Naravno, svako ima svoj omiljeni metod za kuvanje kafe, i verovatno se mnogi neće složiti da je opcija sa proključalom vodom pogrešna.

- Najčešća greška koju mnogi prave jeste što dodaju kafu čim voda provri. A istina je da će vrela voda spržiti talog kafe, pa je idealno da pričekate pola minuta, pa da dodate kafu. Tačnije, idealno je da kafu prelijete ključalom vodom nakon što sačekate od 30 do 60 sekundi - smatraju stručnjaci.

shutterstock.com

Kako se pravilno kuva crna kafa?

 

Takođe, voda sa slavina se razlikuje od mesta do mesta, a često je i ona puna kamenca, zato je idealno koristiti filtere za njeno prečišćavanje.

- Ako je voda puna kamenca i minerala, onda ukus kafe neće doći do punog izražaja. Takođe, izbegavajte korišćenje ključale vode, jer će promeniti ukus kafe. Idealna temeperatura vode za kafu je 94 stepena Celzijusa - objašnjavaju stručnjaci.

Naravno, srazmerna količina kafe i vode je takođe ključna, a idealno je sipati 70 grama kafe na litar vode.

Na kraju, imajte u vidu da kafa ne trpi vlagu, vazduh, niti druge mirise, pa je treba držati u hermetički zatvorenoj posudi i što dalje od frižidera, navodi Dejli Mejl (Daily Mail).

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)