Jela bez mesa

DA LI ZNATE ŠTA JE TARANA? Morate probati ovaj savršeni oblik testenine

Iako vodi poreklo iz Azije, tarana se odomaćila i na našim prostorima, pa je mnogi ubacuju kao dodatak supama ili se jednostavno konzumira zasebno kao testenina.

27.11.2022 07:57

DA LI ZNATE ŠTA JE TARANA? Morate probati ovaj savršeni oblik testenine
Srećna republika

Svi ljubitelji testenine biće oduševljeni taranom, a ako ne znate šta je u pitanju radi se o veoma grubim mrvama testenine, različite veličine koja se priprema pomoću brašna i jaja, pa je samim tim veoma ukusan dodatak supama. Može se kuvati posebno kao testenina i nakon ceđenja služiti takva sa sirom ili nekim sosem po želji. U  Aziji se priprema vekovima, a u zavisnosti od zemlje postoje varijacije tog interesantnog jela. Evo kako je pripremiti najlakše.

Sastojci:

  • 500 g brašna 
  • 5 jaja (po mogućnosti domaća)
  • 2 kašike kisele vode 

Priprema:

U jednu posudu sipati sastojke i sve dobro umesiti u čvrsto testo i podeliti na pet kuglica. Svaku opet umesiti još jednom i ostaviti ih pokrivene krpom da malo odstoje. Uzeti drugu činiju i rende i na krupnim rupicama izrendati testo.

Malo posuti brašno preko izrendane tarane, te ih provaljati kroz ruke kako bi se dobile čvršće mrve. Kada je tarana napravljena, raširiti čist čaršav na suvom i toplom, osunčanom mestu i ostaviti da se suši tokom dana. Kada se osuši spakovati je u staklenu ili plastičnu posudu, pa uzimati po potrebi za pripremu nekog jela.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)