SKRAĆENO RADNO VREME

RAD 4 SATA DNEVNO! Da li je izvodljivo i kako bi to izgledalo?

Šta bi se desilo kada bismo dnevno, umesto osam, radili četiri sata?

16.11.2021 17:12

RAD 4 SATA DNEVNO! Da li je izvodljivo i kako bi to izgledalo?
Pixabay.com

Sve češće se u javnosti priča o skraćenju radnog vremena. Šta bi se desilo kada bismo na radnom mestu umesto osam, provodili četiri sata. Svakako se ništa strašno ne bi desilo. Privreda ne bi propala, ne bi nestalo robe, tržište ne bi nestalo... A radnici, odnosno pojedinci bi bili zadovoljniji i srećniji.

 

 

Ovim povodom prenosimo delove zanimljivog intervjua sa Goranom Majetićem na ovu temu, koji je objavio portal Atma.hr.

Moja draga prijateljica nedavno je odlučila da puno radno vreme profesorke u školi zameni za upola kraći radni dan. Na taj način će imati više vremena da se posveti porodici, sebi, ali i ispunjenu svog životnog sna.

 

 

Raditi posao koji volite je želja svih radno sposobnih ljudi. Ipak, nikoga ko želi da živi od svog rada ne privlači slabo plaćen posao, a kamoli neplaćen rad. Ipak, iako u manjem broju, uvek ima ljudi koji rade posao koji vole, makar ne bili odgovarajuće plaćeni, jer na taj način neće biti robovi poslodavaca.

Kako malo raditi, a živeti dobro?

 

 

O prednostima kraćeg radnog vremena možete pročitati u više knjiga. Jedna od njih je "Četvorosatna radna nedelja", koji je objavio Amerikanac Timoti Feris. Ova knjiga čitaoca podstiče da ozbiljno razmotri bitno pitanje koje se najčešće izbegava - Šta zaista želim od svog života? One koji čitaju ovu knjigu čeka svet pun mogućnosti da san o boljem životu pretvore u stvarnost.

Neke od knjiga koje se tiču kraćeg radnog vremena spominje i dr Darko Polšek u svojoj knjizi "Svetsko carstvo i njegovi neprijatelji". Naslov eseja "Dobar dan, lenjosti", s podnaslovom "Kako malo raditi, a živeti dobro", pisac je nazvao po knjizi Korine Majer "Dobar dan, lenjosti. Umeće i važnost minimalizacije posla na radnom mestu".

 

 

Prenosim neke odlomke iz navedenog eseja dr Darka Ppolšeka^ "Korina Majer, viša ekonomistkinja u Francuskoj elektroprivredi, s doktoratom iz psihoanalize, napisala je britku satiru brojnih knjiga za samopomoć napisanih od strane biznis menadžera, gurua i psihologa kojima se veliča korporativna kultura i obećava poboljšanje vlastite karijere. Naslovi odlomaka njene knjige govore sami za sebe - "Idioti koji sede do vas", "Kultura poslovanja, đavola!", "Zašto ne možete izgubiti ako date otkaz" ili "Korporativna kultura - glupi ljudi".

Da li ste vi za ili protiv skraćenja radnog vremena? Pišite nam u komentarima.

 

Komentari (0)