Feng shui

FENG ŠUI SAVETI: Kako najbolje opremiti dečju sobu

Bili ste u poseti kod toliko prijatelja i sve njihove dečije sobe činile su se tako lepšim a niste znali u čemu je tajna. Tajna je u tome da vam za lepo uređeni prostor nije nužno potreban skupocen nameštaj niti luksuzne dekorativni predmeti a možda su vam neki spomenuli i Feng Shui a niste imali pojma o čemu pričaju.

26.03.2022 17:00

FENG ŠUI SAVETI: Kako najbolje opremiti dečju sobu
unplash

Useljavate se u novi stan, renovirate ga ili možda jesdnostavno želite da razbijete monotoniju u svakodnevni enterijer i uvedete neke promene u izgled pojedinih soba. Na red je došla prostorija u kojoj vaši mališani provode najveći deo vremena a to je dečija soba. Kad god uđete u nju čini vam se zatrpanom, punom nepotrebnih ili nagomilanih stvari bez nekakvog jasnog reda. U svom tom haosu čini vam se da tu nikakva energija ne protiče. Možda ste u pravu. Dečija soba bi trebalo da je mesto gde se vaše dete oseća prijatno i funkcionalno i gde boravi sa zadovoljstvom. Na njegov razvoj, kreativnost i uspeh u školi itekako ima uticaj životno okruženje.

Feng Šui je nadaleko poznat koncept uređenja doma koji promoviše zdravu, srećnu i sigurnu sredinu u kojoj živite. Zato vam predstavljamo neke trikove za ureenje dečije sobe, ove drevne kineske nauke koja je dugo popularna i po kojoj mnogi uređuju svoje domove. 

Svetlo

Dobro osvetljeni prostor u kome deca borave je od izuzetnog značaja jer stvara dobru energiju, podstiče ih i motiviše na rad i kreativnost i kao i kod odraslih i kod njih stvara pozitivnu energiju. Pomislite samo koliko zrak sunca u prostoriji vredi i obratite pažnju kako su deca animiranija u svetlijem prostoru u odnosu na onaj koji to nije.

unplash

Osvetljena soba podstiče pozitivnu energiju kod dece

 

Nameštaj, igračke

Feng Šui zagovara minimalizam, u smislu da tamo gde nije neophodno nagomilavati stvari-ne nagomilavati ih. Kreveti bi trebalo da su jednodelni, bez spratova, jer se tako blokira energija deteta koje spava u donjem delu kreveta. Svako treba da ima svoj prostor ili sobu po mogućnosti.

 Soba treba da se oslobodi nepotrebnih igračaka koje se mogu odložiti u ostavi ili podrumu. Ormari, fioke, kreveti sa kutijama treblo bi da budu očišćeni i lepo uređeni, kako bi dete imalo prostor oko sebe za igru. Iznad kreveta ne bi trebalo da bude polica jer će dete teško spavati ili imati noćne more.

 

unplash

Većinu vremena dete provodi u sobi igrajući se

 

Tepih i zavesa

Nije poželjno da tepih prekriva ceo pod, već da bude na delu prostorije gde je neophodan, tu gde se mališani igraju, jer u suprotnom soba teže „diše“ . Smer dezena tepiha bi trebalo da ide od ulaznih vrata ka sobi. Zavese ne samo da sprečavaju tuđe poglede već dekorišu i prostor. Zato je potrebno pažljivo ih birati jer one po Feng Šuiu blokiraju lošu sreću i negativnu energiju. Trebalo bi da budu u svetlim i toplim bojama i nikako previše debele ili tanke.

Radni sto

Većinu vremena dete provede učeći, tako da je neophodno da sto bude pozicioniran tako da leđa deteta gledaju na zid. Ukoliko je zid ispred deteta poželjno je staviti neku sliku puta iznad kog se vidi nebo. On bi trebalo da se nalazi na severo-istočnoj strani dok bi južni trebalo da bude rezervisan za nagrade, diplome i crteže.

Boje u sobi

Opšte je poznato da boje utiču na našu psihu i da nas neke umiruju, druge podstiču na dinamiku i akciju. Tako je i sa decom.  Hiperaktivnoj deci su potrebni tzv. jang elementi, odnosno nežne i pastelne boje, dok su za mirniju decu predviđeni jin elementi ili jače boje i rasveta.

unplash

U sobi treba da budu i igračke i slike, ali ona treba da bude uvek uredna

 

Slike, fotografije i posteri

Poželjno je da dete iskazuje svoju kreativnost lepljenjem postera ali na njima ne treba da budu opasne životinje, vulkani, zemljotresi ili neki vid nasilja, bilo da su scene iz filma ili crtaća. Najpoželjnije je imati porodičnu fotografiju jer ona iskazuje toplinu i postojanje autoriteta rodtelja. Slike bi takođe trebalo izbegavati ukoliko je naslikano nešto što bi izazvalo burne emocije kod deteta ili ga učinilo nesigurnim u sebe.

Na kraju, soba oslikava i ličnost deteta. Ona treba da ga stimuliše a ne da ga guši, njegova mašta i kreativnost se ispoljavaju kroz ovaj prostor i zato bi trebalo da vodite računa o njenoj svakodnevnoj čistoći i uređenju.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)