Istraživanje

SAMAČKI ŽIVOT UGROŽAVA ZDRAVLJE MUŠKARACA: Skloniji su upalama, tvrde naučnici

Istraživanjem koje je sprovedeno u Kopenhagenu utvrđeno je da to ne važi za žene

16.01.2022 12:00

SAMAČKI ŽIVOT UGROŽAVA ZDRAVLJE MUŠKARACA: Skloniji su upalama, tvrde naučnici
Pixabay

Raskidi i samački život nisu ni malo laki, ali nova studija otkriva da mogu biti i loši po zdravlje muškaraca. Istraživači u Danskoj su otkrili da muškarci koji raskinu dugogodišnju vezu ili već duže vreme žive sami, imaju veći nivo inflamatornih markera u krvi. To znači da se kod njih povećava rizik od upalnih procesa što se negativno odražava na zdravlje i može da skrati životni vek.

Tim sa Univerziteta u Kopenhagenu je razmatralo šta se dešava kada muškarci raskinu sa svojim partnerima i na kraju žive sami tokom dužeg vremenskog perioda.

Prethodne studije su potvrdile da razvod, smrt supružnika i usamljenost doprinose većem riziku od slabijeg mentalnog i fizičkog zdravlja, slabijem imunitetu i smrti.

Pixabay

Samački život povećava broj upalnih procesa kod muškaraca

 

Nova studija je razmatrala podatke o zdravlju i odnosima na uzorku od 4.835 muškaraca i žena srednje životne dobi. Sve ove osobe su bile između 48 i 62 godine, a dve trećine su bili muškarci. Svaka osoba je dala izveštaj o načinu življenja od 1986. do 2011. godine.

Učesnici su bili podeljeni u dve grupe. U jednoj su bili oni koji žive sami od dve do šest godina, a drugoj oni koji su sami više od sedam godina. Samo 83 učesnika je prijavilo da žive sami zbog smrti partnera.

Nakon što su se uzeli u obzir faktori kao što su godine, obrazovanje i korišćenje lekova, rezultati su pokazali da muškarci sa najvećim brojem prekida partnerstava imaju najviše nivoe upala. Prema uzorcima krvi, muškarci koji su često raskidali veze, imali su 17% više upala od onih koji žive sami manje od godinu dana. Inflamatorni markeri su takođe bili 12%  veći među učesnicima koji su proveli najviše godina živeći sami.

Pixabay

Muškarci se posle raskida odaju alkoholu a žene padnu u depresiju

 

Zanimljivo je da su istraživači pronašli ove znakove upozorenja samo kod muškaraca, a ne kod žena.

Autori studije veruju da je deo ovoga posledica načina na koji muškarci i žene reaguju na raskide. Većina muškaraca se tada okreće nezdravim navikama, kao što je alkohol. Nasuprot tome, žene pokazuje simptome depresije, prenosi sajt studyfinds.org.

Komentari (0)