Novo istraživanje

KO IDE NA KONCERTE, ŽIVI DUŽE: Istraživanje pokazalo da se životni već povećava za devet godina

Slušanje muzike pozitivno utiče na fizičko i mentalno zdravlje, povećava osećaj samopoštovanja i bliskosti

08.01.2022 15:30

KO IDE NA KONCERTE, ŽIVI DUŽE: Istraživanje pokazalo da se životni već povećava za devet godina
Pixabay

Prema rezultatima koje je sprovela kompanija O2, koja u Velikoj Britaniji poseduje najveće koncertne dvorane, odlazak na muzičke događaje produžava životni vek!

Prema pisanju Independenta, kompanije je  sprovela istraživanje zajedno sa Patrikom Faganom, profesorom na Univezitetu Goldsmit. Utvrđeno je da samo 20 minuta na koncertu povećava osećaj blagostanja i zadovoljstva za 21%, prenosi Miss7.

Studija je je pokazala da česti odlasci na koncerte “direktno utiču na povezanost osećaja blagostanja sa produženjem životnog veka za 9 godina.”

Kako bi dodatno potvrdili tvrdnje iz svog istraživanja, testirali su zdrave učesnike i dali im da izvrše fizičke zadatke poput odlaska na koncerte, joge i šetanja psa. Zatim su podvrgnuti psihometrijskom testiranju i merenju otkucaja srca kako bi se utvrdilo kako pojedina aktivnost na njih utiče.

Pixabay

Slušanje muzike tokom vožnje, kuvanja ili vežbanja, takođe pozitivno utie na zdravlje

 

Rezultati su pokazali kako su oni koji su išli na koncerte imali povećan osećaj samopoštovanja i bliskosti s drugima za 25%. Njihova mentalna stimulacija se povećala za čak 75%, čime je pokazan pozitivan i dugotrajan uticaj na zdravlje koje ima odlazak na koncerte.

Ono što je značajno je i da slušanje muzike tokom vožnje automobila, vežbanja ili kuvanja, takođe pozitivno utiče na fizičko i mentalno zdravlje. To je potvrđeno istraživanjem Univerziteta u Misuriju, SAD.

Istraživanje je objavljeno u časopisu „The Journal of Positive Psychology“ i ustanovljeno je da slušanje vesele muzike ima “značajan pozitivan efekt” na dobro zdravlje.

 

Komentari (0)