Emocionalni prtljag

ZAROBLJENI OSEĆAJI: Gde nam se u telu ispoljava ljubav i tuga a gde ljubomora

Sve emocije izazivaju lučenje određenih hormona koji imaju cilj da mobilišu telo za moguću pretnju

27.12.2021 09:00

ZAROBLJENI OSEĆAJI: Gde nam se u telu ispoljava ljubav i tuga a gde ljubomora
Pixabay

Stručnjaci koji istražuju lična osećanja kažu da postoje mesta u telu gde osećamo određene emocije. Izraz „emocionalni prtljag“ označava osećaje koji su duboko zakopani u nama i remete naše svakodnevne funkcije a da toga nismo ni svesni.

Holistički kiropraktičar doktor Bredli Nelson je za Brajtsajd objasnio da zadržane emocije uzrokuju vibracije i frekvencije u određenim delovima tela, prenosi Živim.gloria.hr. Te emocije koje ostanu potisnute u našem telu, mogu da izazovu napetost mišića, bol ili neka ozbiljna obolenja.

Istraživači su uspeli da identifikuju mesta u telu koja odgovaraju na određene emocije i gde potisnuti osećaji najčešće ostaju zarobljena.

Pixabay

Zbog ljubavi osećate "leptiriće u stomaku"

 

Sreća i ljubav

Ove dve najlepše emocije se manifestuju u celom telu. Zato se kaže da neko „sija“ kada je srećan. Kada osetite „leptiriće u stomaku“ to je zato što se emocije sreće i manifestuju manifestuju u želucu, crevima i bešici. Iz istoga razloga će vam „klecati kolena“. Naučna istraživanja potvrđuju da je to zato što se sa ovim osećanjima luče dopamin i serotonin, hormoni dobrih osećanja koji regulišu emocije i raspoloženje.

Pixabay

Ljutnja izaziva želju da nekoga udarite

 

Ljutnja

Najčešće se ljutnja oseća u gornjem delu tela i ona utiče na srce. Tada „kiptimo od besa“, srce hoće da nam „iskoči iz grudi“ i dobijamo neopisivu snagu. Tada emocionalna energija želi da se oslobodi i intenzivno je osećamo u rukama sa kojima bismo nešto „smoždili“ ili udarili. Ljutnja oslobađa adrenalin zbog čega se mišići stežu a krvni pritisak povećava. Prema nekim studijama, potisnuti bes slabi imunološki sistem i dovodi do srčanih bolesti.  

Pixabay

Strah utiče na kardiovaskularni sistem

 

Strah i gađenje

Ove dve emocije se takođe ispoljavaju u gornjem delu tela i utiču na kardiovaskularni sistem. Sa osećajem straha i gađenja se u našem telu aktiviraju hormoni epinefrin i norepinerfin koji aktiviraju naše mišiće da deluju i pripremaju srce i pluća na emotivni udar.

Pixabay

Tuga često izaziva glavobolju

 

Tuga i depresija

Od tuge bole glava i grudi. Istraživanjima je ustanovljeno da ove emocije izazivaju glavobolju i upale i dovode do promena u mozgu. Posle perioda tugovanja može doći do depresije kada se osoba zatvara u sebe i gubi interes za svet oko sebe.

Pixabay

Tokom napada anksioznosti može da se oseti mučnina

 

Uznemirenost

Ova  emocija, kao i strah, izaziva pojačano lučenje adrenalina zbog čega se ubrzano diše a mozak traži više kiseonika kako bi se pripremio za potencijalnu pretnju. Tokom napada anksioznosti, uobičajeni simptomi su bol u grudima, mučnina i pojačani srčani otkucaji. Sve to naše telo čini osetljivijim na virusne i druge  infekcije. Kako se sva krv uglavnom sjuri u glavu, posledice mogu da se osete u nogama i u stopalima zbog manjeg protoka.

Pixabay

Ljubomora najviše štete nanosi našem srcu

 

Zavist

Osećaj zavisti najviše šteti našem srcu ali utiče i na grudi i glavu. Prema viđenju jednog stručnjaka, ljubomora i zavist su mešavina straha, stresa i ljutnje što povećava nivo adrenalina. Kao posledica, javljaju se nesanica i srčana oboljenja.

Komentari (0)