INVESTIRAJTE U SREĆU!

KAKO POSPEŠITI LUČENJE HORMONA SREĆE: Ulepšajte sebi život u samo par koraka!

Skoro svaki dan pročitamo da nas konzumiranje čokolade čini srećnijima, da vežbanje podstiče osećaj zadovoljstva a da određeni mirisi mogu da nam poprave dan. Portal Srećna Republika vam otkriva kako da podstaknete lučenje hormona sreće.

24.12.2021 11:00

KAKO POSPEŠITI LUČENJE HORMONA SREĆE: Ulepšajte sebi život u samo par koraka!
pexels.com

Svi znamo da postoje dani kada nam prosto nije ni do čega. I to je u redu, ne možemo biti srećni baš svaki dan. Nekda nam nedostaje motivacija, i razmišljamo samo o tome koliko će nam dan pred nama biti težak i naporan, piše Dr Mikejla sa Instagram naloga myeasytherapy.

Ipak, valja se potruditi da čak i iz takvih dana izvučemo maksimim, a to možemo ako pospešimo lučenje hormona sreće. Barem dve srećne aktivnosti na dan vam mogu biti od velike pomoći a bilo bi dobro i da vodite beleške o tome kakav uticaj one imaju na vaše zdravlje i osećaj zadovoljstva.

pexels.com

Srećna devojka

PRIRODNI NAČINI ZA POVEĆANJE HORMONA BLAGOSTANJA

SEROTONIN

Serotonin još nazivaju i hormonom sreće. Njegovo lučenje pospešuju slušanje muzike, meditacija, šetnja po prirodi, pisanje dnevnika, zapisivanje osećanja i izloženost sunčevoj svetlosti.

DOPAMIN

Dopamin je hormon koji se luči kao nagrada za nešto dobro što smo uradili. Pojačano se luči kada sebe počastimo ritualima nege, kada obavimo neki zadatak, kada se hranimo kvalitetnom hranom, kada proslavljamo pobede ali i kada se dobro naspavamo.

OKSITOCIN

Oksitocin je poznat još i kao hormon ljubavi. Kada grlimo voljenu osobu, kada se ljubimo, vodimo značajne razgovore, igramo sa životinjama ili nekome udelimo kompliment ovaj hormon se povećava u našem telu.

ENDORFIN

Endorfin je hormon zadužen za oslobađanje od stresa i bola. Kada se smejemo, vežbamo, konzumiramo čokoladu ili ljutu hranu ili pak kada dodirujemo osobu do koje nam je stalo ovaj hormon se pojačano luči.

Portal Srećna Republika vas savetuje kako da uvek budete srećni. Pozivamo vas da sa nama podelite svoje savete i trokove za sreću u komentarima!

Komentari (0)