ZEN HOBIJI

ZABORAVITE NA STRES: Hobi je lek!

Ako osećate da vam je pritisak svakodnevice postao nepodnošljiv i da pucate po šavovima, ne očajavajte, nađite hobi! Portal Srećna Republika vam predstavlja idealne hobije za borbu protiv stresa.

03.12.2021 16:54

ZABORAVITE NA STRES: Hobi je lek!
pexels.com

Ponekad nam život zaista servira previše stresa za jedan dan, to se otegne na celu nedelju, pa na mesec i tako nam se stress useli u svakodnevicu. Ustajemo i ležemo sa njim i posle izvesnog vremena to počinje da nas pritiska do tačke kada više ne znamo kako da se nosimo sa tim. Život sa stresom nije lak, ali nam je postao realnost.

Međutim, postoje stvari koje možemo da uradimo kako bismo izbalansirali vlastiti život, to su aktivnosti koje pritisak svakodnevnog života skidaju sa naših leđa i zamenjuju ga stvarima koje nas raduju i pružaju nam zadovoljstvo. Portal Srećna Republika vam donosi aktivnosti koje su kao stvorene da stresu spakuju kofere i pokažu mu gde je izlaz!

Ples

Rekreativni ples, plesne vežbe, ples sa instruktorom ili ples kod kuće su odlične opcije koje mogu poslužiti kao lek za ublažavanje stresa. Ples smanjuje stres, baš kao i drugi oblici vežbanja. Plesom se oslobađaju endorfini, hormoni sreće, zbog čega se vaše telo i um ubrzo ponovo osećaju dobro. Želite li da naučite nove plesne korake ili tehniku?

pexels.com

Devojka pleše

Na internetu ne manjka zabavnih i izazovnih video zapisa sa poučnim plesom, od stepa preko baleta do latinoameričkih plesova. Proverite da li vaša obližnja plesna dvorana ili neka teretana u komšiluku nudi plesne vežbe ili zumbu. Ali, na kraju krajeva, sve što vam treba je dobra muzika i malo prostora da se neformalno zabavite.

Umetnost

pexels.com

Boje za slikanje

Crtajte, skicirajte, bojite, slikajte - svi ovi hobiji će vas naterati da se usredsredite na svoj kreativni projekat umesto na brige. Crtanje i slikanje ublažavaju stres. Proverite tečajeve koji se nude u vašem lokalnom muzeju umetnosti, kulturnom centru ili prodavnici hobi i umetničkih potrepština, potražite besplatne i zabavne umetničke tutorijale na internetu i nemojte ignorisati prednosti bojanki za odrasle.

Pisanje

pexels.com

Devojka piše

Poznato je da vođenje dnevnika, pisanje kratkih priča ili pisanje pisama olakšavaju napetost i nervozu. Pisanje i vođenje evidencija o svojim emocijama smanjuje stres. Vrlo je jednostavno, postavite merač vremena na 10-ak minuta i pišite neprekidno. Iznenadićete se šta će se sve naći na stranici i koliko ćete se bolje osećati nakon toga, piše portal Real Simple.

Sviranje instrumenta

Da li primećujete koliko vas slušanje vaše omiljene muzike oraspoloži, a posebno cela plej lista vaših najdražih pesama? Stvaranje muzike izaziva identičan osećaj. Ne samo da vam omogućava da se izrazite, već i sam zvuk koji proizvedete izaziva različita emocionalna stanja.

pexels.com

Devojka svira gitaru

Učenje sviranja instrumenta pruža emocionalno oslobađanje a postoje i dokazi da sviranje instrumenta izaziva promene u mozgu koje pozitivno utiču na kognitivno funkcionisanje i smanjivanje stresa.

Nije tako teško pronaći način da naučite da svirate neki instrument kao što mislite. Postoje mobilne aplikacije koje vam pomažu da naučite da svirate bubnjeve, gitaru, klavir, pa čak i ukulele. YouTube se, naravno, može pohvaliti velikim inventarom video zapisa sa uputstvima. Pored toga, uvek se možete raspitati za individualne ili grupne časove u vašoj okolini. 

Pletenje

pexels.com

Devojka plete

Pletenje je još jedan izvanredno meditativni hobi. Redovno pletenje poboljšava osećaj smirenosti i blagostanja a  takođe je dokazan odnos između učestalosti pletenja i osećaja smirenosti i sreće. Potražite odlične tutorijale za pletenje i redovno tokom nedelje izdvojite vreme za novi hobi. Pozovite prijatelje da vam se pridruže i pored meditacije dobićete i neki lep šal ili džemper.

Fotografija

Usmerite, zumirajte i uslikajte kako biste otopili sav svoj stress. Nije vam potreban skupi fotoaparat da bi amaterska fotografija postala vaš novi hobi. Korišćenje telefona je savršena opcija za stvaranje svakodnevnih fotografija koje vas usrećuju i dopiru do vašeg kreativnog mozga.

pexels.com

Devojka fotografiše

Svakodnevno fotografisanje poboljšava vaš mir i blagostanje. Podstiče vas da usporite i pronalazite smisao u malim stvarima a stimuliše i fizičku aktivnost, kao i provođenje više vremena na otvorenom, što takođe odlično smanjuje stres.

Da li i vi imate neke hobije kojima se borite protiv svakodnevnog stresa? Podelite to sa nama u komentarima!

Komentari (0)