Psihologija

MA BOLI ME UVO ZA SVE: Kako naučiti sebe da brinete samo o onome što je zaista važno?

Mladi autor Mark Manson sa svojom hit knjigom kontroverznog naslova uzdrmao je svetsku književnu scenu. Naziv, koji sam po sebi privlači pažnju, zapravo je samo uvod u njegovu seriju mudrih misli kojima nam pomaže da smanjimo stres, brige i opterećenje, da se okrenemo onome što zaista zavređuje našu pažnju i naučimo sebe kako da živimo bolji i ispunjeniji život.

02.11.2021 17:31

MA BOLI ME UVO ZA SVE: Kako naučiti sebe da brinete samo o onome što je zaista važno?
Pixabay.com

Pročitajte Markove mudre reči i zapitajte sebe koje od ovih stavki se mogu primeniti na vaš život.

“Zrelost je ono što se događa kada čovek nauči da mari samo za ono što je zaista bitno.“


“Ne možete biti moćni i menjati život nekim ljudima, a da drugima ne budete smešni.”


„Izazovite sebe da u svima nalazite nešto dobro i lepo. To postoji u njima. Vaš je posao da to pronađete. Nije njihov posao da vam to pokažu. ”

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Manson (@markmanson)


„Da bismo bili srećni, trebamo nešto rešiti. Sreća je, dakle, oblik delovanja.”

 


“U svom životu mario sam za mnoge ljude i mnoge stvari. Takođe nisam mario za mnoge ljude i mnoge stvari. I poput neistraženog puta, ono za što nisam mario je ono što je donelo promenu. ”


“Ne nadajte se životu bez problema. Ne postoji tako nešto. Umesto toga, nadajte se životu punom dobrih problema.”

 

 


„Greške nam otvaraju mogućnost promene. Kada grešimo, to nam donosi priliku za rast.”


„Samosvest je poput luka. Na njoj postoji više slojeva i što ih više ogulite, to je veća verovatnoća da ćete početi plakati u neprikladno vreme. ”

 


“Ako ste zaglavili u nekom problemu, nemojte sedeti i samo razmišljati o njemu, već počnite raditi na tome. Čak i ako ne znate što radite, jednostavan rad na tome na kraju će vam u glavi iskristalisati prave ideje. ”

 


“Osoba s kojom stupaš u brak je osoba s kojom se svađaš. Kuća koju kupiš je kuća koju popravljaš. Posao iz snova je posao koji donosi stres. Sve dolazi sa žrtvom – što god nam čini da se osećamo dobro, neizbežno će činiti i da se osećamo loše. Ono što dobijamo je i ono što gubimo. Ono što stvara naša pozitivna iskustva definisaće naša negativna iskustva.”


“Problem nije u tome što ne znamo kako da izbegnemo udarac. Problem je u tome što smo se, u nekom trenutku, verovatno već davno, sami udarili i umesto da uzvratimo, zaključili smo da smo to zaslužili. ”

 


“Odbacivanje postoji s razlogom – to je način za razdvajanje ljudi koji nisu dobri jedno za drugo.”
“Nemojte samo sedeti. Učinite nešto. Odgovori će uslediti. ”

 


“Kažem – nemojte se pronaći. Kažem – nikad nemojte saznati ko ste. Jer to je ono što vas tera da otkrivate i žudite. I prisiljava vas da budete ponizni u svojim procenama i prihvatanju razlika u drugima.”


“Zbog toga što je bol univerzalna konstanta života, mogućnosti rasta iz te boli stalne su u životu. Sve što je potrebno je da ne otupimo i da ne odvratimo pogled. Potrebno je samo da ga angažujemo i u njemu pronađemo vrednost i smisao.“

 


“Imam za vas i dobre i loše vesti: malo je onoga što je jedinstveno ili posebno u vezi s vašim problemima. Zbog toga je otpuštanje tako oslobađajuće.”

 


„Beznađe je koren teskobe, mentalnih bolesti i depresije. To je izvor svake bede i uzrok svake zavisnosti.”

Pixabay.com

Beznađe je koren teskobe, mentalnih bolesti i depresije.”


“Ako zaista nema razloga da nešto učinite, tada takođe nema razloga da ništa ne učinite.”, prenosi portal atma.hr.


“Umesto da tražite nadu, pokušajte ovo: Ne nadajte se. Ni ne očajavajte. U stvari, nemojte verovati da išta znate. Ne nadajte se boljem. Samo budite bolji. Budite saosećajniji, otporniji, skromniji, disciplinovaniji. Budite bolji čovek.”


„Delovanje nije samo učinak motivacije; ono je i njen uzrok. ”

 

 


“Ne možete izgraditi bolji um bez izazivanja vlastitih uverenja i pretpostavki.”


“Ono što vas u životu definiše - to su vrednosti za koje ste se spremni boriti.”


“Sigurnost je neprijatelj rasta.”

 


“Kad sami sebi uskraćujemo mogućnost da osetimo bol, uskraćujemo sebi mogućnost da uopšte osetimo bilo koju svrhu u svom životu.”

 


“Nikad nećete biti srećni ako nastavite tražiti ono što čini sreću. Nikada nećete živeti ako tražite smisao života.”


“Poboljšanje se temelji na hiljadu sitnih neuspeha, a veličina vašeg uspeha temelji se na tome koliko puta niste uspeli u nečemu.”


“Zapamtite, bol služi svrsi.”

 

 


“Kad ste u nedoumici, proverite svoje namere.”


“Sreća zahteva borbu. Ona raste iz problema. Radost ne izvire iz zemlje poput bele rade i duge. Celoživotno ispunjenje i smisao treba zaraditi odabirom i upravljanjem naše borbe i nastojanja. ”


„Bez sukoba ne može biti poverenja. Sukob postoji da bi nam pokazao ko je tu za nas bezuslovno i ko je samo tu zbog koristi.“

Pixabay.com

„Bez sukoba ne može biti poverenja.”

 

“Bol i gubitak su neizbežni i trebali bismo se odreći pokušaja da im se odupremo.”


“Poverenje je poput porcelana. Ako ga jednom razbijete, s malo pažnje možete ga ponovo sastaviti. Ali ako ga ponovno oštetite, ono će se razbiti na još više komada i treba puno više vremena da se opet sastavi. Ako ga razbijate sve više i više puta, ono se na kraju oštećuje do tačke kad ga je nemoguće popraviti. Previše je razbijenih komada i previše prašine."


“Pažljivo biraj ono što će ti biti važno.”


„Mi smo zapravo često srećniji s manje. Kad smo preopterećeni prilikama i mogućnostima, patimo od onoga što psiholozi nazivaju paradoksom izbora.”

Pixabay.com

“Hrabrost nije odsustvo straha.“

 

“Hrabrost nije odsustvo straha. Hrabrost oseća strah, sumnju, nesigurnost i odlučuje da je nešto drugo važnije. ”


“Bilo da to svesno prepoznajemo ili ne, uvek smo odgovorni za svoja iskustva.”

Da li i vi imate neke svoje bisere mudrosti i mantre koje vas vodekroz život ili neke kojih ste sami postali svesni tokom izazovnih životnih situacija? Da li mislite da nam ovakve izreke mogu promeniti životnu perspektivu i poboljšati kvalitet života?

Komentari (0)