Psihologija

KAD JE VREME DA SE KAŽE ZBOGOM: Ovo su sigurna četiri znaka da treba da prekinete ljubavnu vezu! (FOTO)

Sve je više parova koji zbog straha od samoće ostaju zajedno, iako je jasno da više ne funkcionišu kao par.

17.02.2024 17:40

KAD JE VREME DA SE KAŽE ZBOGOM: Ovo su sigurna četiri znaka da treba da prekinete ljubavnu vezu! (FOTO)
shutterstock.com

Ljubavna veza ili brak zahtevaju stalni rad kako bi par opstao. Kako upozoravaju psiholozi, sve je više parova u kojima jedna ili čak obe strane ostaju u vezi, iako je jasno da više za njih nema budućnosti. Razlozi za ostanak u nefunkcionalnoj vezi su najčešće strah od samoće, navika ili bojazan da nikad više nećete naći partnera. Ovo je posebno izraženo kod parova koji su u zrelim godinama, kada se odluka o prekidu još teže donosi.

Kako piše sajt Psychology today, postoje četiri jasna znaka da je došlo vreme da kažete zbogom i prekinete lošu ili toksičnu vezu.

shutterstock.com

Poverenje je jedan od temelja veze i ako ono ne postoji takva romansa je osuđena na propast

1. Nedostatak poverenja

Poverenje je osnova svakog smislenog odnosa, posebno kad je ljubav u pitanju. Poverenje u vezi je vitalna osnova koja neguje intimnost i međusobno razumevanje među partnerima. Nedostatak poverenja, špijuniranje sa lažnih profila na društvenim mrežama ili čak praćenje siguran su znak da poverenja nema, niti se može izgraditi. Uprkos nadama i naporima da izgradi poverenje, stalna provera i nepoverenje narušavaju temelje bilo kakvog, a posebno ljubavnog odnosa. 

2. Nerešen i destruktivan sukob

Nesuglasice u vezi ili braku su nešto što je potpuno normalno, ali je važno znati gde je granica. Ukoliko se svaka nesuglasica završava žestokom svađom uz salve uvreda ili, ne daj Bože, fizičkog obračuna jasno da je u pitanju toksična veza u kojoj nijedan od partnera ne dobija ono što mu je potrebno. Uprkos pokušajima rešavanja sukoba, toksična dinamika se najčešće nastavlja stvarajući nesigurno i nezdravo okruženje, što je siguran put ka okončanju veze - samo je pitanje kada će se to desiti. Umesto da trpite ovakvo maltretiranje, bolje je da okončate vezu i nastavite sami. 

Shutterstock

Emocioalno zanemarivanje je još jedan siguran znak da je vezi došao kraj

3. Emocionalno zanemarivanje 

Emocionalno zanemarivanje jedno je od najčešćih razloga za krah veze ili braka. Strast, koliko god bila jaka, vremenom bledi, a ako nestanu i emocije gubi se spona koja povezuje pojedince u par. Kako savetuju psiholozi, iskreni razgovor može da dovede bar do toga da znate na čemu ste. Ukoliko partner odbija i razgovor i pokušaj da se stvari poprave, pa ne dobija emocionalnu podršku već ravnodušnost, to je signal da je ljubavnoj vezi došao kraj. 

4. Neusklađenost životnih ciljeva

Stara poslovica kaže da se "sličnosti privlače", što je po mišljenju psihologa tačno, ali samo donekle. Nakon izvesnog vremena jasno je da par može da uspe samo ukoliko imaju iste ili barem slične životne ciljeve. Ukoliko jedan partner žudi za mirom i porodicom, a drugi insistira na izlascima i putovanjima, jasno je da nemaju zajedničke cilejeve i takva veza je osuđena na propast. Uprkos jakim emocijama koje mogu da postoje između ovakvih partnera, jasno je neusklađenost životnih ciljeva stvara sve veći jaz među njima i na kraju dovodi do kraja romanse.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)