Prirodni lekovi

OVU BILJKU HVALE I BIBLIJA I KURAN, A JAKO JE LEKOVITA: Košta samo 250 dinara, a pomaže kod ovih stvari

O lekoviti dejstvima crnog kima svedoče i pišu mnogi.

24.07.2024 15:44

OVU BILJKU HVALE I BIBLIJA I KURAN, A JAKO JE LEKOVITA: Košta samo 250 dinara, a pomaže kod ovih stvari
Rezeda Kostyleva / Panthermedia / Profimedia

Crni kim (lat. Nigella sativa) nije isto što i kim koji koristimo u kuhinji. Ova biljka iz jugozapadne Azije koristi se u medicini više od 2000 godina i dostupna je i u obliku ulja.

Semenke crnog kima pomažu kod probavnih smetnji, nadutosti, problema sa jetrom, migrene, upala, infekcija, i reguliše hormone. Takođe, jača imunitet, pomaže kod kožnih oboljenja i alergija.

Ova biljka spominje se u Bibliji i Kuranu, gde je islamski poslanik Muhamed rekao: "Crni kim leči sve bolesti osim smrti." Otkriće crnog kima u grobnici Tutankamona pokazuje njegov značaj.

Crni kim ima antiinflamatorna svojstva

Ulje crnog kima, tamnožute boje i intenzivnog mirisa, ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala, što je korisno za osobe sa artritisom ili sindromom iritabilnog creva.

Takođe, može pomoći u regulaciji varenja i smanjenju nadimanja, a mnogi izveštavaju o olakšanju simptoma alergije.

Crni kim je dobar za kožu i kosu

Istraživanja pokazuju da crni kim može snižavati nivo holesterola i triglicerida, smanjujući rizik od srčanih bolesti. Ulje crnog kima je popularno u kozmetici zbog svojih prednosti za kožu i kosu. Bogato vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, pruža hidrataciju, smiruje iritacije i poboljšava zdravlje kose.

Crni kim je više od začina – to je lekovita biljka sa brojnim zdravstvenim prednostima.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)