Prirodni lekovi

PRIRODNI LEKOVI ZA UPALJENE DESNI: Evo kako da ublažimo iritirajući bol (FOTO)

Jedan od najčešćih problema u oralnom zdravlju javlja se na sluzokoži zuba.

20.03.2023 12:01

PRIRODNI LEKOVI ZA UPALJENE DESNI: Evo kako da ublažimo iritirajući bol (FOTO)
shutterstock.com

Upala desni je jedna od vodećih bolesti desni, a počinje prilično slabo izraženim simptomima koje pacijenti često previde. Siguran znak prisutnog zapaljenja jeste krvarenje desni prilikom pranja zuba. Neretko se i usled različitih upala u organizmu, poput prehlade, javlja jaka i bolna iritacija ovog dela sluzokože.

Pixabay.com

Oralna higijena veoma je bitna

Svako ko je barem jednom imao proleme sa upaljenim desnima zna koliko ovaj problem može stvarati osećaj bola i nelagode. Upala desni ili gingivitis je oboljenje desni koje nastaje usled štetnog delovanja kiselina iz bakterija prisutnih u zubnim naslagama kao što su plak i kamenac na zubima. Kada desni oteknu dolazi do njihovo povlačenja i pojave beličaste boje na mesu iznad i oko zuba.

Jedini siguran način za lečenje upale desni jeste kod stomatologa, detaljnim profesionalnim čišćenjem kamenca i obukom pacijenta o pravilnom održavanju oralne higijene.Međutim, postoji i nekoliko načina kojima možete ublažiti ovaj simptome pre odlaska kod lekara, posebno ako se bol javi u kasnim večernjim časovima. Kako ne biste budni dočekali zoru, probajte da upalu ublažite sa nekim od prirodnih lekova.

Pixabay

Soda bikarbona kao rešenje za prvu pomoć pri upali desni

Soda-bikarbona ublažava upalu

Rastvor sode-bikarbone pokazao se kao vrlo efikasan jer neutrališe kiseline prisutne u ustima i ubija štetne bakterije.Soda-bikarbona, koja se nalazi u sastavu mnogih pasti za zube, podiže pH vrednost pljuvačke, ona postaje baznija i na taj način štiti zube i meka tkiva. Samim tim utiče na nepovoljnu, kiselu sredinu koja vlada kada postoji upala desni. Vodeni rastvor sode bikarbone može da se koristi svakog dana za ispiranje desni. U staklenoj čaši pomešajte decilitar vode sa 2 kafene kašićice sode, pa dobro izmućkajte usta u trajaju 4-5 minuta pre pranja zuba četkicom i pastom. Nakon mesec dana redovnog koriščenja napravite pauzu od 2-4 nedelje.

shutterstock.com

Procedite žalfiju i čajem ispirajte usta

Čaj od žalfije za ispiranje usta

Čajevi treba da se upotrebljavaju prohladjeni, tako što se svakodnevno ispiraju usta nekoliko puta na dan. Nakon prestanka simptoma može se nastaviti sa korišćenjem čajeva u preventivne svrhe. Žalfija za ispiranje desni – čaj od žalfije upotrebljava se od davnina za prirodno lečenje bolesti usta kod kuće. Žalfija za desni ublažava njene simptome kao što su crvene i otečene desni, a delotvoran je i kada su u ustima prisutne afte. prokuvajte vodu i njom nalijte osušen čaj žalfije. Nekoliko puta u toku dana uzmite po gutljaj,dva i time ispirajte usta.

pexels.com

Ukoliko se bol ne smiruje, posetite stomatologa

Ulje divljeg origana kao prirodni antiseptik

Eterična ulja mogu se koristiti i za masažu desni, čime se otklanja eventualan otok ili bol. Jedno od najčešće korišćenih jeste ulje divljeg origana. Zahvaljujući svom efektu prirodnog antiseptika, divlji origano pokazuje mnoga blagotvorna dejstva na organizam. Efikasno ublažava crvenilo i krvarenje desni, a takođe i osvežava dah. Dovoljna je samo kafena kašičica i blago mućkanje, koje se može ponoviti nekoliko puta dnevno, do postizanja rezultata.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)