Odrasli

BRŽE DO TRUDNOĆE: Saveti stručnjaka za prirodno povećanje plodnosti

Mnogi parovi se suočavaju sa nemogućnošću zasnivanja potomstva, a to je sve veći problem, tvrde naučnici. Iako je medicina napredovala i postoji mogućnost da se taj problem reši, stručnjaci savetuju da možete uticati na ferilitet i povećati ga kroz ishranu i promenjene životne navike.

21.05.2022 15:00

BRŽE DO TRUDNOĆE: Saveti stručnjaka za prirodno povećanje plodnosti
unplash

Iako je savremen tempo života nametnuo različita prilagođavanja i odlaganje zasnivanja porodice zbog raznih faktora, biološki sat je ostao isti. Stručnjaci stalno ističu zbog čega bi se na potomstvo trebalo odlučiti ranije, ali nažalost nekada su po sredi i drugi faktori na koje se ne može uticati.  Iz godine u godinu beleži se pad nataliteta, a posledice savremenog života utiču i na neplodnost, pa stručnjacii napominju da je sada pravo vreme da se promeni ponašanje na tom polju.

Kako mi utičemo?

Možda će mnogima zvučati nestvarno, ali činjenica je, prema rečima stručnjaka, da na problem začeća i neplodnosti, možemo u 50 odsto slučajeva sami da utičemo. Uvođenjem određenih malih promena u život povećava se verovatnoća za začećem bez komplikacija.

Pored starosti koja se stalno potencira, na ferilitet utiču ishrana, životne navike i stres. Ukoliko su oni u ravnoteži, veća je verovatnoća da ćete biti plodni.          

Džon Ejtken, nagrađivani britanski naučnik je za tamošnje medije dao nekoliko optimističnih saveta parovima koji su u procesu planiranja potomstva, odnosno onima koji se susreću sa nemogućnošću začeća. On ističe da se gojaznost, kao i u drugim situacijama, negativno odražava na plodnost žene i muškarca i da je izbalansirano vežbanje ključ zdravlja i plodnosti.  

unsplash.com

Određena fizička aktivnost će imati dobar kako na zdravlje tako i na ferilitet, ističu stručnjaci

Ono se preporučuje svima, a pokazalo se kao izvrstan način za prevenciju mnogih bolesti poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularneih bolesti  i metaboličkog sindroma. Takođe, jedno istraživanje koje je rađeno na 17.000 žena koje su praćene tokom nekoliko godina pokazalo je da su žene koje su vežbale barem 30 minuta dnevno imale 69 odsto manji rizik od neplodnosti, u odnosu na one koje nisu vežbale. To je dovoljan pokazatelj kakav efekat ima fizička aktivnost.

Kako ishrana utiče na plodnost?

Druga stvar koju Ejtken preporučuje za bolju reporduktivnst su namirnice.  Prema njegovim rečima ženska reprodukcija je osetljiva na oksidativni stres i s toga je neophodno napraviti zalihe antioksidanasa.  Namirnice koje ih sadrže i koje se preporučuju ženama u reproduktivnom periodu su:

  • borovnice
  • crvei pasulj
  • brusnice
  • artičoke
  • suve šljive
  • jabuke
  • tamno lisnato zeleno povrće

Takođe, sadržaj estrogena u ishrani mora biti izbalansiran da ne bi došlo do poremećaja u funkciji  reproduktivnih organa kod muškaraca. Ovih jedinjenja ima u mlečnim proizvodima pa je vrlo poželjno uvrstiti ih u ishranu da biste regulisali i hormone. Neizbalanisarana ishrana, prema rečima stručnjaka, bi mogla u tom slučaju da prva utiče na neplodnost kod žena i muškaraca.

unsplash.com

Životne navike koje su u ravnoteži kod parova, utiču na ferilitet

I mnoge druge studije su pokazale povezanost ishrane sa plodnošću. Dobar ishod na reprodukciju dale su namirnice poput voća, povrća, ribe i nezasićenih masti, dok su one poput kafe, kofeina, šećera i zasićenih masti se loše odražavale na mogućnost  začeća.

Važnost unošenja vitamina

Medicina na dokazima preporučuje ženama unos vitamina i minerala od kojih najviše potencira unos vitamin B12, vitamin D, gvožđe, folnu kiselinu i omega 3 masne kiseline. Takođe se prema istraživanjima pokazalo da vitamin D3 poboljšava plodnost i da je mogućnost začeća mnogo veća kod onih koji ga dodaju u ishrani.

Pixabay

Ishrana je izuzetno važna za celokupno zdravlje

Kod žena je potreba za ovim vitaminom veća u odnosu na muškarce, ali se svakako preporučuje svima koji žele da utiču na svoj ferilitet.

Ako je suditi prema istraživanjima i savetima stručnjaka koji imaju iskustva na ovom polju već dugi niz godina, ono što je u mogućnosti kod pojedinca da koriguje od životnih navika, je svakako poželjno, jer će tako povećati verovatnoću za potomstvo .

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)