Odrasli

MRŠAVITE UZ OMLET! Šest savršenih recepata za jedan od najvažnijih obroka!

Omleti mogu biti sjajan izbor za brzi doručak, a uz malo eksperimentisanja možete ih praviti u raznim kombinacijama i tako postići idealan efekat za dijetetsku ishranu.

03.04.2022 14:00

MRŠAVITE UZ OMLET! Šest savršenih recepata za jedan od najvažnijih obroka!
shutterstock.com

Želite da smršate i budete fit, a opet biste hteli da vaši obroci ne trpe i da u organizam unesete sve što mu je potrebno. Omleti su izvrstan način da se u doručak uključe visokokvalitetni proteini. Jaja su sama za sebe odličan izvor proteina jer u sebi sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje su zadužene za izgradnju i jačanje mišića.

Omleti mogu biti različitih boja, ukusa, tekstura. Sadrže minimalan broj sastojaka, a kombinuju proteine i vlakna koji su izuzetno važni za zdrav organizam, ali i mršavljenje. Predstavljamo vam šest ideja za zdrav doručak, koje će vam pomoći da redukujete težinu, a gde će proteini i vlakna biti podjednako zastupljeni zajedno sa zdravim mastima i antioksidansima.

Dva belanca i jedno jaje

- Da biste malo smanjili kalorije i holesterol kad ste kod kuće, oslobodite se žumanca - savetuje dijetetičar Haris Pinkus i dodaje da je jedan od idealnih obroka umešati za doručak jedno celo jaje i dva belanca.

Takav omlet ima sigurno više hranljivih sastojaka od tradicionalnog omleta.

Pixabay.com

Jaje je važan izvor proteina

Omlet od jaja, povrća i čedar sira 

Pustite mašti na volju i napravite sjajan omlet kome ćete dodati zelenu papriku, seckani paradajz i 1-2 kašike čedar sira. On drži kalorije i zasićene masti u optimalnoj količini, a s druge strane, maksimizira vlakna i druge esencijalne vitamine i minerale. Dopunite ovo ukusno jelo salsom za dodatna vlakna i atioksidanse i dobićete izvrstan obrok zahvaljujući kom ćete brže topiti salo.

unplash

Spremanje omleta od jaja je jedan od najlakših i najbržih načina da dobijete ukusan i zdrav obrok 

Jaja, halapenjo i paradajz

Ukoliko želite da unesete dašak meksičke kuhinje u vaš obrok halapenjo paprika je odličan izbor u kombinaciji sa paradajzom, malo luka i seckanog sira. Halapenjo vam može pomoći da izbegnete začine i soli jer je ta vrsta paprike sama po sebi pikantna. Začinjena hrana poput halapenja ne ubrzava značajno metabolizam, niti doprinosi gubitku težine, ali svakako pomaže.

unplash

Jaje u kombinaciji sa povrćem

Jaje i karamelizovani luk

Ovo je možda najukusnija kombinacija, naročito za gurmane. Luk je neizostavan u našoj kuhinji i o njegovoj hranljivosti i lekovitosti ne moramo dodatno da govorimo. Budući da je karamelizovan luk izuzetno ukusan, može vam pomoći da postignete željeni ukus. Nutricionista Džindžer Haltin ga toplo preporučuje, ističući da jaja sadrže proteine, dok luk nudi vlakna i antioksidanse. Iako ga karamelizacija čini ukusnim, ukoliko volite sir možete posuti po omletu malo kozjeg ili fete.

Jaje i dimljeni losos

Ova kombinacija je odličan izvor proteina i omega 3 masne kiseline koje se nalaze u lososu. Za dodatni efekat savetuju dijetetičari, izaberite jaja bogata omega-3 i dodajte kašičicu nemasnog grčkog  jogurta u kome se nalaze kalcijum, proteini, a i odličan je probiotik za vaša creva, što, naravno, pomaže kod mršavljenja.

Pixabay

Losos je odličan izvor omega-3 kiselina

Omlet od spanaća, paradajza i maslina

Jaje u kombinaciji sa ovim povrćem učiniće čudo za vaš organizam jer je omlet od ovih sastojaka i te kako zdrav i dobar za mršavljenje. Takav omlet inspirisan Mediteranom nudi proteine, vlakna i antioksidanse kao i zdrave masti zahvaljujući maslinama. Bićete siti zahvaljujući gustini povrća i velikoj količini vlakana. Ako za veću sitost želite da povećate koju kaloriju, dijetetičar Haltin preporučuje da koristite malo izmrvljenog feta sira ili narezanog avokada.

 

 

Komentari (0)