Unos tečnosti

PROVERITE DA LI PIJETE DOVOLJNO VODE: Samo jedan pogled biće dovoljan da saznate

Povećan unos tečnosti se preporučuje tokom intenzivnog vežbanja dužeg od sat vremena

30.01.2022 10:00

PROVERITE DA LI PIJETE DOVOLJNO VODE: Samo jedan pogled biće dovoljan da saznate
Pixabay

Već godinama stručnjaci preporučuju da se dnevno popije od šest do osam čaša vode, što znači oko dva litra vode ili drugih tečnosti.

Postoji još jedna računica po kojoj treba popiti 0,03 litra tečnosti po kilogramu. To znači da osoba od 70 kilograma mora da popije bar 2,1 litar vode, a oni teži znatno više.

Opet, u određenim periodima životi i zdravstvenim razdobljima, potrebe za tečnošću su znatno veće. Više vode će vam biti potrebno ako se bavite intenzivnim vežbama, tokom prehlade i gripa, različitih infekcija, dijareje, kao i tokom trudnoće i u periodu dojenja.

Često se mnogi pitaju kako da odrede da li piju mnogo ili malo vode. Vrlo jednostavno: biće dovoljno da pogledate boju urina. Ukoliko pijete dovoljno vode, urin će biti žute ili bledo žute boje. Tamno žuta boja znači da biste morali da pojačate unos tečnosti.

Pixabay

Sportistima se preporučuju energetska pića bogata natrijumom, elektrolitima i šećerom

 

Ljudi koji piju dovoljno tečnosti, nemaju problema sa stolicom. Jedan od znakova da vašem telu nedostaje tečnost su slabo pokretljiva creva i konstipacija.

Kod nekih je bolesti, pak, potrebno ograničiti unos tečnost. Na primer, kod problema sa bubrezima ili srcem. I preterivanje sa vodom može biti opasno, iako je to vrlo retka pojava.

Unos velike količine vode može da razredi količinu natrijuma u organizmu, a ta neravnoteža može da dovede do ozbiljnih problema kao što su konfuzija, epileptični napadi i koma. To je i razlog zašto se sportistima preporučuju pića koja sadrže natrijum, elektrolite i šećer.

Većina nema potrebe za tim, ako se vežba manje od sat vremena na umerenim temperaturama. Za intenzivne sportske aktivnosti, koje traju duže od sat vremena, energetska pića su neophodna, piše zivim.gloria.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari. (0)