Pospanost

BORBA PROTIV ZIMSKOG UMORA: 7 trikova koji će vam pomoći da se razbudite

Tokom zime naše telo proizvodi više melatonina zbog čega nam se stalno spava

28.01.2022 10:00

BORBA PROTIV ZIMSKOG UMORA: 7 trikova koji će vam pomoći da se razbudite
Pixabay

Hladnoća i nedostatak sunčeve svetlosti su ključni razlozi zašto se tokom zimskih meseci osećamo bezvoljni, umorno, dekoncentrisano, neispavano. Naučnici objašnjavaju da, kada su dani kraći i nema dovoljno dnevnog svetla, naše telo proizvodi više melatonina, hormona koji izaziva pospanost.

Ali postoji nekoliko efikasnih trikova koji će vam pomoći da pobedite zimski umor.

Unutrašnji sat

Bez obzira na godišnje doba, važno je da slušate svoje telo i pratite svoj unutrašnji sat. Potrudite se da idete u krevet kada vam je potreban odmor i potrudite se da iz svoje glave izbacite sve nepotrebne sadržaje. Ublažite svetlo i napravite prijatnu atmosferu kako bi vam spavanje bilo što ugodnije. Tako telu šaljete poruku da je vreme za spavanje. Ako se probudite pre alarma, ustanite istog momenta iz kreveta.

Detoksikacija

Zima je najgore doba godine zbog kilograma jer se tada manje krećemo, a više i kaloričnije se hranimo zbog brojnih proslava. Pored toga, telo zbog niskih spoljnih i održavanja telesne temperature, traži više hrane. Rezultat toga je da se osećamo tromo.

Kako biste postali ponovo „lagani“, jednom nedeljno sprovedite lagani detoks. To ne znači da nećete jesti ništa, već tog dana jedite supu, salate, voće, smuti, pijte limunadu i čajeve.

Pixabay

Potrebno je da slušate svoj unutrašnji sat

 

Prirodno svetlo

Tokom zime dani su kraći a mi smo manje izloženi prirodnom, sunčevom svetlu koje nam donosi vitamin D i stvara dobro raspoloženje. Zbog toga je važno da jedan deo dana, bez obzira koliko je hladno, provede napolju, na otvorenom. Kratke šetnje su odlične za podizanje energije.

Tuširanje

Ako imate problem sa razbuđivanjem, obavezno se ujutru istuširajte jer će to podstaći cirkulaciju i razbuditi celo telo. Preporučuje se naizmenično tuširanje hladnom i toplom vodom.

Tečnost

Tokom zimskih dana svi unosimo manje tečnosti nego što nam je zaista potrebno a to se negativno odražava na naš organizam. Dobar trik je da uvek, pored sebe, imate bocu za vodu koja će vas podsećati da treba da unosite tečnost u telo. Čajevi su takođe odličan način da hidrirate telo, a topli napici imaju i tu moć da očiste grlo od virusa.

Pixabay

Bezvoljnost i pospanost su samo neki od simptoma zimskog umora

 

Vikend rutina

Većina ljudi voli da se tokom vikenda duže izležava u krevetu, ali time ne čine sebi dobro jer telo voli rutinu. Zato je dobro i da se subotom i nedeljom držite istog rasporeda. Ili možete sebe častiti samo sa pola sata dužeg spavanja, ali u krevet treba ići u isto vreme kao i tokom radne nedelje.

Koža

Zimi koža traži više nege nego tokom drugih meseci. Nagle vremenske promene, garderoba, tuširanje toplom vodom i ne nanošenje ulja ili mleka za tela, negativno utiču na kožu. Ona postaje suva i osetljiva na dodir. Hranljivi losioni i piling će vam biti potrebni ako želite da se zimi osećate dobro u svojoj koži, piše Novi list.

Komentari (0)