Nega kose

ZAŠTO VIŠE KOSE GUBIMO ZIMI? Nedostatak jednog vitamina je ključan

Izbalansirana ishrana i izloženost sunčevoj svetlosti su ključni faktori za zdravu i lepu kosu

21.01.2022 14:00

ZAŠTO VIŠE KOSE GUBIMO ZIMI? Nedostatak jednog vitamina je ključan
Pixabay

Da li ćete imati lepu i zdravu kosu, zavisi od mnogo faktora: od genetskih do onih spoljnih. Na genetske ne možemo da utičemo, ali zato možemo da sprečimo ili ublažimo posledice stresa, hormonske neravnoteže, a naročito vitamina koji su ključni za održavanje celokupnog zdravlja organizma.

Sa kraćim zimskim danima, sve je manje dnevne svetlosti i više se vremena provodi u zatvorenom prostoru. A kako nismo izloženi sunčevim zracima, tako smo uskraćeni za vitamin D.

Ovaj vitamin je posebno važan za zdrav rast kose jer svaka folikula dlake sadrži receptor za vitamin D. Nedostatak vitamina D jedan je od najčešćih nedostataka i razloga za gubitak kose kod muškaraca i žena, posebno tokom zime kada smo manje izloženi suncu.

Pixabay

Nedostatak vitamin D može biti razlog za opadanje kose

 

Stručnjaci kažu da pravilna ishrana i promena načina života mogu pomoći u rešavanju gubitka kose koji je uzrokovan nedostatkom vitamina D. Oni dodaju sa samo 30 minuta izloženosti dnevnom svetu pomaže u izgradnji imuniteta, jačanju kostiju i održavanju zdrave kose.

Nedostatak vitamina D najvidljiviji je na kosi, koja gubi sjaj ali i svoju gustinu. Zato je preko zime preko potrebno unošenje vitamina D kroz hranu i druge dodatke ishrani.

Savet je i da se glava dobro izmasira svaki put kada se pere kosa. To pomaže da se očisti masnoća i uklone mrtve ćelije kože. Na taj način se stimuliše i rast kose.

Pixabay

Pravilna ishrana pomaže ne samo izgradnji imuniteta, već i poboljšava kvalitet kose

 

Vitamin D nije uvek uzrok gubitka kose. To se događa i zbog vitamina B12, koji se obično nalazi životinjskih proizvodima. Zbog nedostatka belančevina, kosa postaje lomljiva.

Rešenje može biti ishrana bogata nemasnim mesima, jajima, masnom ribom, nemasnim sirom, orašastim plodovima i tofuom. Ukoliko ste vegetarijanaca ili vegan, nedostatak vitamina B12 nadoknadite nekim suplementom, piše klix.ba.

Komentari (0)