Muški period

PMS JE KOD MUŠKARACA STVARNA POJAVA: Sindrom razdražljivog momka

S vremena na vreme oni su razdražljivi i preterano osetljivi a uzrok tome je pad testosterona

22.01.2022 12:00

PMS JE KOD MUŠKARACA STVARNA POJAVA: Sindrom razdražljivog momka
Pixabay

Evo nečega što bi moglo da vas iznenadi! I muškarci imaju ciklus! Možda ne menstrualni, ali su sličniji nego što možete da zamislite.

Muška verzija nije tako zla kao što je žene doživljavaju tokom mesečnog rata protiv materice, ali to je nešto što žene obično primete i saosećaju. One to sa ljubavlju zovu „muški period“.

Pravi izraz za "muški period" je sindrom iritabilnog muškarca (IMS). To je uzrok promene raspoloženja kod vašeg muškarca. To je takođe skriveni uzrok za raspad brakova u srednjim godinama.

Pixabay

Žene pate od PMS-a, muškarci od IMS-a

 

Velike su šanse da ste primetili trenutke neobjašnjivog razdražljivog, neraspoloženog ponašanja muškaraca. Bilo da se radi o ocu, bratu, dečku, mužu, saradniku - bilo kome – sigurno ste primetili da su na ivici plača i preterano osetljivi s vremena na vreme. I sigurno vas mrze kada ih prozivate zbog toga!

Ali ne brinite, nauka može da objasni muški PMS. Prema mišljenju dr Džeda Dajmonda, koji je napisao knjigu „Sindrom iritabilnog muškarca“, jači pol prolazi kroz promene testosterona svakodnevno, mesečno i sezonski.

Iako to većina muškaraca poriče, nivo testosterona utiče na njih više nego što mogu da pretpostave. Dajmond, koji iza sebe ima 40 godina kliničkog istraživanja, definiše sindrom iritabilnog muškarca kao: „... stanje preosetljivosti, frustracije, anksioznosti i besa koje se javlja kod muškaraca i povezano je sa biohemijskim promenama, hormonskim fluktuacijama, stresom, i gubitak muškog identiteta...”. Prvi simptom u IMS-u je poricanje.

Pixabay

S vremena na vreme, muškarci su preterano osetljivi i na ivici plača

 

Šta je uzrok muškog PMS-a

Kako nivo testosterona kod muškaraca opada, pada i raspoloženje muškaraca. Ova hormonska promena ima mesečni ciklus i dr Dajmond kaže da muškarci to zapravo mogu da prate kao i žene.

-Muškarci doživljavaju depresiju i agresiju kako im nivo testosterona opada, kaže Dajmond.

Iako nivo testosterona kod muškaraca opada svakodnevno, mesečno i sezonski, dnevne promene nisu dovoljne da se zaista primeti. Međutim, muški ciklusi se ne sinhronizuju jedni sa drugima, kao što se to događa kod žena.

Možda ste primetili da je vaš muškarac „najmuževniji“ krajem godine? To je zato što je nivo testosterona kod muškog pola najviši u novembru.

Možda je zato izgled drvoseče tako privlačan? Ko zna. Zato je april verovatno najgore vreme za raskid sa momkom jer će tada njegov nivo testosterona biti najniži.

Pixabay

Najniži nivo testosterona kod muškaraca je u aprilu, a najviši u novembru

 

Međutim, na sreću po momke, oni mogu da pokušaju da smanje efekte IMS-a. I verovatno su mnogo uspešniji u tome.

Nivo testosterona kod muškarca je zapravo povezan sa stresom, pa je potrebno, mada je to lakše reći nego uraditi, da smanje nivo stresa. Što je više stresa u životu čoveka, to je veći pad njegovog nivoa testosterona, kaže Dajmond.

Težina takođe ima veliki uticaj na to da li će muškarac osetiti posledice IMS-a. Što više masti osoba ima, to će imati više estrogena, odnosno muškarci sa viškom kilograma će imati manje testosterona i više estrogena, a rezultat toga će biti pojačana razdražljivost i osetljivost.

Ali tu nije kraj. Muškarci takođe prolaze kroz mušku menopauzu, koja se zove andropauza. Ovo je uobičajeno za muškarce između 40-55 godina, piše YourTango.

Komentari (0)