Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforom i gvožđem, a u kombinaciji sa medom i orasima predstavlja pravu riznicu zdravlja. Iako je danas često izbegavana zbog modernih trendova, integralna pšenica, ako se pravilno koristi, zadržava status jedne od najvažnijih i najkorisnijih žitarica u ishrani.
Kuvana integralna pšenica sadrži obilje hranljivih sastojaka, naročito vlakana i minerala. U jednoj šolji kuvane pšenice nalazi se oko 151 kalorija, 8,19 g vlakana, 58 mg magnezijuma, 11,1 mg mangana i 0,09 g triptofana.
Preporučuje se konzumacija integralne kuvane pšenice umesto proizvoda od belog brašna, jer samo u toj formi zadržava sve svoje vredne sastojke korisne za zdravlje žene.
Shutterstock
Ovo je 5 razloga zbog čega je ona dobra po zdravlje žene.
Regulacija telesne težine
Integralna kuvana pšenica pomaže u održavanju zdrave telesne težine i sprečava pojavu metaboličkog sindroma, smanjujući masnoću u predelu stomaka i održavajući nivoe holesterola i krvnog pritiska.
Ublažava hronične upale
Bogata je betainom, sastojkom koji pomaže u smanjenju hroničnih zapaljenskih procesa u organizmu.
Prirodni laksativ
Zahvaljujući biljnim vlaknima, fosforu i vitaminima B kompleksa, deluje kao prirodan laksativ i olakšava varenje i probavu.
Potpuna nutritivna vrednost
Za razliku od belog brašna, koje gubi više od 50 odsto hranljivih sastojaka tokom prerade, integralna kuvana pšenica zadržava sve vitamine i minerale.
Poboljšava varenje i jača imunitet
Vitamini B kompleksa i proteini prisutni u integralnom zrnu jačaju organizam i podižu nivoe energije.
Komentari (0)