Odrasli

PROF. DR IVANOV OTKRIO ŠOK UTICAJ POSTA NA TELO I BOLESTI: Ove namirnice su ključ zdravlja, a sodu bikarbonu izbegavajte u ovom slučaju

Stručnjak ističe dobrobiti posta po organizam, ali i zašto popularna srpska namirnica nije za sve i svašta kako se inače koristi.

21.02.2025 10:20

PROF. DR IVANOV OTKRIO ŠOK UTICAJ POSTA NA TELO I BOLESTI:  Ove namirnice su ključ zdravlja,  a sodu bikarbonu izbegavajte u ovom slučaju
Shutetrstock/Video Printscreen you tube

Post je uzdržavanje od mrsne hrane, a mnogi smatraju da će na taj način oporaviti ogranizam. Prof. dr Dragan Ivanov je specijalista interne medicine i osnivač i predsednik Vegetarijanskog udruženja "Eden" u Novom Sadu. Od rođenja nikada nije jeo meso i ribu, a njegove savete o zdravom životu pažljivo slušaju mnogi.

Ukratko, on je govorio o postu i kako isti utiče na naše telo.

- Post je značajan za naše zdravlje. Osoba koja posti treba ujutru da unosi u telo voće, integralne žitarice i bademe. 15 do 20 badema žene, a muškarci od 20 do 30 badema i to je doručak. Ručak treba da sadrži salatu, mahunarke, krompir, soja, leblebija, pečurke, pasulj, kupus, kelj, karfiol i td. Od tog treba napraviti ručak, tj čorbicu. Obrok treba prvo početi salatom, a onda pojesti čorbicu. Večera - najbolje ništa, a ko već morate da većerate onda nešto lakše - rekao je dr i dao primer jeovnika koji mi trebalo da poštuje.

Ako postite pravilno, imunitet se poboljšava.

- Antioksidanti i drugi brojni imunostimulatori su isključivo biljnog porekla. S druge strane životinjski proteini koče naš imunitet i oduzimaju nam energiju za varanje. Stanje imuniteta može biti samo bolje posle posta - rekao je on.

Prof. dr Dragan Ivanov je objasnio prednosti posta na naše telo.

- Post deluje preventivno na kardiovaskularne bolesti, na malingne bolesti, na dijabetes - na sve savremene bolesti, to je naučno dokazano. Osoba koja postoji će se svakako osećati srećnije, čistije, stvoriće se povoljni uslovi za duhovnu sferu. Dokazano je da duhovnost pozitivno utiče na zdravlje. Jedno istraživanje je pokazalo da na dugovečnost najviše utiče ljudska dobrota - pojasnio je doktor u emisiji "RTS Ordinacija".

Shutterstock

Kako posna hrana utiče na organizam

Takođe, soda bikarbona je popularna namirnica, a mnogi je koriste za svakodnevnu primenu. Prof. dr Ivanov otkriva da li soda bikarbona telu vraća baznost.

- Soda bikarbona nije pravi izbor za alkalizaciju tela. Zašto? Kada popijemo sodu bikarbonu, ona će ući u želudac i tu će se istrošiti. Ona će nestati već u želucu. A s druge strane ona nadima organizam. Da bi se hrana svarila sadržaj u želucu treba da bude kiseo. Ako u želudac uđe soda bikarbona, sadržaj neće biti kiseo - to varenje neće biti dovoljno, posebno neće se svariti belančevine, s druge strane mikroorganizmi koji ulaze sa hranom neće biti ubijeni od strane hlorovodonične kiseline. Tako da to nije pravo rešenje - rekao je on.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)