Naizgled nebitan detalj kao što je gubitak čula ukusa može da bude ključan faktor koji odlučuje koliko ćete živeti. Naime, novo istraživanje pokazuje da osobe koje su u ranim ili srednjim godinama izgubile čulo ukusa, imaju drastično veći rizik od prerane smrti, a to se naročito odnosi na žene.
U studiji su praćeni podaci 7.000 ljudi starijih od 40 godina koji su u prethodnom delu života izgubili čulo ukusa. Utvrđeno je da osobe bez čula ukusa imaju 47 odsto veći rizik od prerane smrti, u poređenju sa ljudima koji imaju čulo ukusa.
Najviše su na udaru žene jer dame koje nemaju čulo ukusa imaju čak 56 odsto veći rizik od rane smrti, dok je kod muškaraca taj procenat mnogo manji, oko 34 odsto.
Istraživači su otkrili da najveći rizik imaju osobe kojima najviše nestaje ukus gorkog i kiselog.
Podsetimo, ljudi imaju pet osnovnih ukusa - slatko, slano, gorko, kiselo i začinjeno (prim. aut. kombinacija začinjene i slatko-kisele varijante ukusa).
shutterstock.com
Faktori kao što su prehlada, grip, infekcija sinusa, alergija pušenje i povrede glave, mogu da utiču na naše čulo ukusa.
Do kraja istraživanja, 1.011 ljudi je preminulo, što se uklapa u prosek ranih smrti koji iznosi ugrubo jedan od sedam ljudi.
Takođe, utvrđeno je i da je gubitak ukusa doveo do promena u načinu ishrane.
Naime, ljudi koji su izgubili čulo ukusa su bili skloniji slanijoj hrani, što uzrokuje povišen krvni pritisak. Takođe, osobe kod kojih je oslabilo čulo ukusa slatke hrane, obično povećavaju unos šećera i veštačkih zaslađivača, što povećava rizik od dijabetesa.
Autori napominju i da ljudi često nastoje da "zamene" izgubljeni ukus tako što će povećati unos nekih stvari, što može da dovede do Alchajmerove bolesti i kardiovaskularnih problema, piše Dejli Mejl (Daily Mail).
Inače, nedostaci ovog istraživanja su što nije navedeno koliko je dugo trajalo istraživanje, niti šta se tačno smatra preranom smrću, odnosno, koja starosna dob je u pitanju.
Komentari (0)