Odrasli

TRI NAMIRNICE BEZ KOJIH NE MOŽEMO DA ZAMISLIMO DORUČAK RAZARAJU BUBREGE! Doktorka upozorava: Utiču i na pojavu hipertenzije i dijabetesa!

Ovi izbori doprinose gojaznosti, što kao posledicu može imati zdravstvene probleme poput hipertenzije i dijabetesa - dva vodeća uzroka bolesti bubrega.

10.01.2025 08:30

TRI NAMIRNICE BEZ KOJIH NE MOŽEMO DA ZAMISLIMO DORUČAK RAZARAJU BUBREGE! Doktorka upozorava: Utiču i na pojavu hipertenzije i dijabetesa!
Shutterstock

U ovo doba godine mnogi se fokusiraju na zdravu ishranu kako bi smršali i pripremili se za prolećnu i letnju sezonu, a pogotovo nakon praznika kada se jelo malo više nego inače. 

Lako se može utvrditi koji obrasci ishrane škode telu - posebno bubrezima. Naravno, nešto od smernica za zdraviji život svodi se na pravi izbor načina života, uključujući dovoljno sna i zadržavanje hidratacije. Ako želite da budete zdravi, stručnjaci tvrde da postoje određene namirnice koje uništavaju bubrege, a koje bi trebalo da izbegavate i ne konzumirate ih tako često. U nedavnom video-snimku objavljenom na TikToku, doktorka Žanin Brovning je istakla tri vrste namirnica koje treba preskočiti ako želite da očuvate zdravlje bubrega.

Sokovi

Ona ističe da definitivno treba izbegavati sokove zbog šećera koji se u njima nalaze u ogromnim količinama.

- Sokovi imaju visok sadržaj šećera i fosfora, što je mineral koji može biti veoma težak za bubrege - posebno ako imate bolest bubrega - upozorava ona.

Darya Petrenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Pića sa visokim sadržajem šećera mogu doprineti gojaznosti

Pića sa visokim sadržajem šećera doprinose gojaznosti, što kao posledicu može imati zdravstvene probleme poput hipertenzije i dijabetesa, dva vodeća uzroka bolesti bubrega, piše Best Lajf "Best life".

Suhomesnati proizvodi

Ne morate biti oprezni samo sa slatkišima. Sledeća stavka na listi koju su objavili stručnjaci jesu obrađeni komadi, poput šunke i drugih namirnica za sendviče.

- Ti suhomesnati i delikatesni proizvodi vrlo su bogati solju i nitratima, a nitrati su loši za zdravlje bubrega - navela je dr Brovning.

shutterstock.com

Suhomesnati proizvodi imaju visok sadržaj soli zbog čega ih treba izbegavati

Pored visokog sadržaja soli, visokoobrađena hrana, poput narezaka, takođe sadrži aditive kao što su zasićene masti, rafinisani ugljeni-hidrati i dodat šećer, dok im istovremeno nedostaju važne hranljive materije poput vlakana i proteina.

Ako vam je teško da suhomesnate proizvode izbacite iz ishrane, razmislite o pokušaju da se držite namirnica poput ćuretine i piletine i uvek se odlučite za verzije sa niskim sadržajem nitrata i natrijuma.

Konzervirana hrana

Doktorka kaže da konzervirana hrana ima visok sadržaj natrijuma, zbog čega nije pogodna za svakodnevnu ishranu.

- Opet, visok sadržaj soli. To nije prirodna so kao morska so bogata mineralima - to je ona jodirana so koja se obično koristi za očuvanje te hrane - upozorila je ona.

Može pomoći ako se hrana procedi pre korišćenja, navodi Medikal Njuz Tudej "Medical News Today".

BONUS VIDEO:

Komentari (0)