Kerolajn Krej (25) iz Bostona se od svoje druge godine bori sa najtežim oblicima alergije. Iako je iz ishrane izbacila većinu namirnica još od svoje 20. godine, ključni trenutak desio se pre pet godina. Tada je ponovo doživela anafilaktički šok nakon konzumiranja sladoleda, nakon čega su usledile još tri ozbiljne reakcije na hranu. Od tada ova mlada žena izbegava neverovatnih 99 odsto hrane.
- Prvi put sam shvatila da nešto nije bilo u redu kada sam pojela sladoled i završila u bolnici 12 sati - priseća se Kerolajn, a o tome piše i Njujork post (NY Post).
Tokom narednih nekoliko meseci bila je hospitalizovana zbog ponovljenih reakcija na hranu kao što su hleb, pica, pirinač i pasulj, a njeno stanje je postajalo sve ozbiljnije. Iako su joj lekari u početku rekli da će njene alergije nestati za nekoliko meseci, to se nije dogodilo.
- U početku su mi rekli da će reakcije trajati samo nekoliko meseci, ali nisam se oporavila. Svaki dan sam se pitala da li ću završiti u bolnici, ako nešto pojedem. Sada isprobavam hranu tako šta dnevno probam da jedem nove namirnice poput brokolija ili piletine, ali spremam zalogaj veličine zrna graška, kako alergija ne bi buklnula - objašnjava ona.
Kerolajn je sada na veoma restriktivnoj ishrani koja se sastoji uglavnom od ovsene kaše i formule za bebe na bazi aminokiselina. Iako se izazovi u ishrani nastavljaju, ona pokušava da uživa u božićnim praznicima.
- Kada sam bila mlađa i mogla sam da jedem normalnu hranu, Dan zahvalnosti je bio moj omiljeni praznik. Danas više naginjem Božiću jer je fokus na davanju i ukrašavanju - kaže Kerolajn.
Pet godina nakon dijagnoze, Kerolajn priznaje da se bori sa izazovima.
- Lagala bih kada bih rekla da se ne mučim, jer se zaista borim. Pored toga moja terapija uključuje injekcije svakih 14 dana i dnevne antihistaminike. Takođe moram uporno da izbegavam sve alergene kao što su orasi, kivi, susam i senf. Mislili su da će morati da mi stave tubu za hranjenje, ali srećom lekari su otkrili bezalergijsku formulu za hranjenje beba na koju nisam alergična i većina moje ishrane zasniva se samo na tome - ističe ona.
Sa teškim reakcijama na skoro svu hranu, Kerolajn se povremeno sastaje sa specijalistima kako bi pratili njenu ishranu i pokušali da utvrde koja je hrana bezbedna.
- Pokušavam da testiram uvedene namirnice jednu po jednu, kako bih tačno znala na šta imam reakciju. U svojoj kući mogu da spremam hranu kako hoću, a u početku nisam htela da jedem ni pred kim. Može biti teško, ali osećam se uključeno u praznične običaje sada - zaključuje ona.
Komentari (0)