Doktor Aleksandar Mjasnikov, kardiolog, tvrdi da sa jakim razlogom u kući stalno moramo imati 5 namirnica. Kako sugeriše, u pitanju je hrana koju bi trebalo češće da konzumiramo, jer je odlična za zdravlje srca. Međutim, on preporučuju da ni sa njom ne treba preterivati, ali da je svakako treba uvrstiti u ishranu.
Surutka
Prema rečima doktora Mjasnikova, surutka je istaknuti izvor kalcijuma, vitalnog minerala za zdravlje srca, krvnih sudova i kostiju. Nedostatak kalcijuma može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa je redovna konzumacija surutke izuzetni blagotvorna. Osim kalcijuma, surutka sadrži i druge minerale i vitamine neophodne za ljudski organizam. Doktor naglašava važnost redovnog unošenja surutke, preporučujući čak i domaću varijantu ovog proizvoda.
Jabuke
Kardiolog ističe da su jabuke korisno voće, ali naglašava važnost konzumiranja domaćih jabuka koje su dobro oprane pre jela.
Preporučuje se da se jabuke češće jedu umesto deserta ili užine, pri čemu je ovo jedan od najjeftinijih i najdostupnijih proizvoda za sve.
Orašasti plodovi
Doktor Mjasnikov ističe značaj orašastih plodova za zdravlje, pri čemu kaže da se kikiriki ubraja među najkorisnije, ali naglašava podjednaku važnost drugih orašastih plodova. Preporučuje dnevni unos od 5 do 6 plodova, ili oraha ili kikirikija.
Tamna čokolada
Prema preporukama kardiologa, konzumiranje oko 100 grama crne čokolade s visokim sadržajem kakaa može imati pozitivan uticaj na zdravlje.
Preporučuje se svakodnevna konzumacija kockice ove poslastice, s obzirom na to da crna čokolada podstiče proizvodnju endorfina, hormona sreće, i pruža telu važne vitamine.
Krompir
Prema savetu lekara, domaći krompir treba dobro oprati i skuvati ili ispeći zajedno sa korom, s obzirom na to da se najvažniji vitamini i minerali nalaze upravo u njoj. Ovaj način konzumiranja krompira može doprineti očuvanju zdravlja, naglašava doktor Mjasnikov.
Komentari (0)