Za osobe sa oslabljenim imunitetom pravilna ishrana postaje ključno sredstvo u borbi protiv bolesti. Stručnjaci savetuju da pacijenti, kao i svi koji se suočavaju sa hroničnim bolestima, konzumiraju hranu bogatu proteinima, zdravim mastima, integralnim žitaricama i vitaminima.
Dr Ejmi Moris, lekar i stručnjak za oporavak od raka, govorila je o značaju ishrane u borbi protiv ove opake bolesti. I sama je pobedila rak u trećoj fazi pre šest godina, a danas koristi svoje iskustvo da inspiriše i obrazuje druge. Redovno deli zdravstvene savete na društvenim mrežama, a jedan od njenih ključnih saveta je o ishrani, koja može pomoći u smanjenju rizika od povratka bolesti.
Dr Moris ističe da su pasulj i mahunarke bogate vlaknima koja smanjuju rizik od razvoja tumora i jačaju imuni sistem, što je ključno za ljude koji se oporavljaju od raka. Pored toga, preporučuje da povećate unos nemasnih proteina, koji uključuju piletinu, ribu i biljne izvore kao što su orasi i semenke.
Ishrana bogata biljnim proteinima, povrćem i zdravim mastima je od vitalnog značaja, posebno tokom hemoterapije ili drugih tretmana. Američki institut za istraživanje raka preporučuje da tanjir uvek bude izbalansiran, sa dve trećine biljne hrane i samo jednom trećinom životinjskih proteina.
Pored preporuka šta konzumirati, dr Moris takođe upozorava na hranu koju bi preživeli od raka trebalo da izbegavaju.
- Alkohol je jedan od najvećih rizika za razvoj ili povratak raka. Ako možete, izbegavajte ga u potpunosti ili smanjite unos na minimum. Takođe, obratite pažnju na prerađevine od mesa kao što su kobasice, slanina i delikatesi, koji su povezani sa povećanim rizikom od raka - ističe ona.
Dr Moris dodaje da ishrana ne može u potpunosti da spreči razvoj raka, ali pravilno odabrane namirnice mogu značajno pozitivno uticati na zdravlje i kvalitet života, posebno onih koji su već prošli tešku bitku sa ovom bolešću.
Komentari (0)