Odrasli

IZA OSMEHA LEPOTICE KRIJE SE PRIČA KOJA TERA SUZE NA OČI: Mnogi bi digli ruke od svega, a ona ne žali ni za čim (VIDEO)

Njen ceo svet promenio se od njene 19-e godine.

16.09.2024 16:45

IZA OSMEHA LEPOTICE KRIJE SE PRIČA KOJA TERA SUZE NA OČI: Mnogi bi digli ruke od svega, a ona ne žali ni za čim (VIDEO)
FS//AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Ejmi Perdi je ime koje su mnogi prepoznali tokom Paraolimpijskih igara u Sočiju, ili možda u popularnom šouu "Ples sa zvezdama". Ali iza njenog uspeha na takmičarskim terenima i plesnim podijumima krije se priča o neverovatnoj upornosti.

Rođena sa strašću za snoubordom, Ejmi je sa samo 19 godina napustila rodni grad i preselila se u Salt Lake City, kako bi ostvarila snove o profesionalnoj karijeri u snoubordingu. Sve je išlo po planu, sve dok jednog dana nije osetila simptome nalik gripu. Ono što je u početku izgledalo kao obična prehlada ubrzo se pretvorilo u borbu za život.

Ejmi je u roku od 24 sata završila na intenzivnoj nezi sa prognozom od samo dva odsto šansi za preživljavanje. Pet dana kasnije, dijagnostikovan joj je meningokokalni meningitis, retka bakterijska infekcija koja je njen organizam dovela u septički šok. U naporu da joj spasu život, lekari su morali da uklone njenu slezinu, sluh na levom uhu, funkciju bubrega, kao i obe noge ispod kolena.

 

 

- Najgori trenutak bio je kada sam prvi put ugledala svoje nove proteze. Izgledale su kao cevi. Tada nisam mogla da zamislim kako ću sa njima nastaviti da živim, a bol je bila neizdrživa - istakla je ona, a o tome je pisao i Bethanyhamilton.

Međutim, umesto da dozvoli da je ovo slomi, ova devojka je preokrenula situaciju. U jednom ključnom trenutku, postavila je sebi pitanj: "Ako je moj život knjiga i ja sam njen autor, kako bih želela da se priča razvija?" To je bio trenutak kada je odlučila da preuzme kontrolu nad svojim životom.

U saradnji sa svojim protetičarima kreirala je specijalne proteze koje su joj omogućile povratak na sneg. Samo četiri meseca nakon gubitka nogu, ponovo je bila na snoubordu. Ali to je bio samo početak. Ejmi i njen suprug započeli su trening program za paraolimpijske snoubordere, sa ciljem da ovaj sport uvedu na Paraolimpijske igre. Njihov san je postao stvarnost 2011. godine, kada je Ejmi ušla u prvi paraolimpijski snoubord tim i osvojila bronzanu medalju. Na sledećim igrama osvojila je srebro i bronzu, postavši jedina takmičarka na svetu sa dve proteze koja se bavi snoubordu na ovom nivou.

 

 

Njen uspeh nije stao tu. Ejmi se takmičila i u popularnom šouu "Ples sa zvezdama", gde je, uprkos nikakvom prethodnom iskustvu u plesu i nepostojanju proteza za specifične plesne pokrete, osvojila drugo mesto. 

- Nekada bih pomislila da je nemoguće uraditi određene korake, ali uvek sam pronalazila način da prilagodim situaciju. Kada ste zaista posvećeni, ništa vas ne može sprečiti! Možda ćete morati da zaobiđete prepreke ili skrenete s puta, ali nikada ne znate kada taj zaobilazni put može voditi do vaše sudbine - poručuje ona.

Ejmi je danas simbol snage i odlučnosti, a njena priča o prevazilaženju najvećih životnih prepreka služi kao inspiracija ljudima širom sveta. 

- Ne bih promenila ništa, jer moje noge me nisu onesposobile, već su me osposobile - istakla je ona.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)